”Finns ingen efterfrågan på utrikesfödda analfabeter”

SVT:s ”Uppdrag granskning” besöker Filipstad

Hög arbetslöshet – men ändå brist på arbetskraft.

Det motsatsförhållandet råder i Filipstad, en kommun med många bidragstagare.

Anledningen sägs vara att kommunen tagit emot många flyktingar som saknar utbildning.

– Det finns ingen efterfrågan på utrikesfödda analfabeter, säger Annicka Carlsson, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen i kvällens ”Uppdrag granskning” i SVT.

I värmländska Filipstad bor cirka 10 000 invånare. Stadens största privata arbetsgivare är Wasa Knäcke och OLW. För första gången på 50 år ökar befolkningen på orten, något som är en dröm för många kommuner utanför storstadsregionerna.

Trots det blöder kommunen ekonomiskt. Prognosen för 2019 är att Filipstad går back runt 30 miljoner kronor. Den största anledningen är den stora andelen bidragstagare.

Kvällens ”Uppdrag granskning” i SVT gör en uppföljning på ett tidigare reportage och återbesöker Filipstad för att se hur det har gått för kommunen som tog emot ett stort antal flyktingar, främst under flyktingkrisen hösten 2015.

Det är ingen munter verklighet de möter. Enligt Jim Frölander, integrationsansvarig i Filipstad, har kommunen misslyckats med integrationen. Arbetslösheten bland personer födda utanför Europa sägs vara 80 procent. Motsvarande siffra bland inrikesfödda är 4,8 procent.

– I dag får kommunerna försörja de här personerna. Det ansvaret borde ligga hos dem som tog hit dem.  Vi kan inte ta statens ansvar, men det är det vi faktiskt gör, säger Jim Frölander.

Enligt programmet åker han runt på en ”uppviglarturné” i Sveriges kommuner som ska resultera i ett manifest för att staten ska ta ansvar för migrationspolitiken och att kommunerna ska få ökade resurser.

Evigt utanförskap

I Filipstad bor cirka 750 vuxna personer med ursprung i Syren, Somalia, Eritrea, Afghanistan och Irak. Nästan alla kom hit mellan 2012 och 2017. Arbetslösheten och bidragsberoendet i den här gruppen är högt, och utbildningsnivån låg. De riskerar att hamna i ett evigt utanförskap som belastar kommunens ekonomi tungt.

Annicka Carlsson på arbetsförmedlingen sammanfattar det hela krasst:

– Var anställer arbetsgivarna de utrikesfödda analfabeterna?, säger hon i programmet.

– Det sorgliga är att det finns en efterfrågan på arbetskraft i området. I vården, industrin, transport, besöks- och turistnäringen finns det arbeten. Problemet är att det behövs en svensk utbildning för att få jobben.
 
”Uppdrag granskning” visas onsdag kl 20.00 i SVT1 men kan redan nu ses på SVT Play.

Publisert: