Nacka

Tre skjutna i attacker mot samme man

Av: 

TT

NYHETER

Konfliktnivån i de kriminella kretsarna i Stockholmsområdet är mycket allvarlig just nu och polisen kan inte utesluta fler svåra våldsdåd.

Skjutningen i Nacka har direkta kopplingar till den tidigare dödsskjutningen av en 18-årig kvinna i Råcksta.

– Vi bedömer att det är samma person som har varit mål för båda de här mordförsöken, säger Carolina Paasikivi, polisområdeschef i södra Stockholm, vid en presskonferens.

Polisen bekräftar också att de två som sköts i Nacka på söndagskvällen inte varit inblandade i den kriminella konflikten – de befann sig på fel plats vid fel tid.

Skjutningen i Nacka är alltså direkt kopplad till dödsskjutningen i Råcksta i västra Stockholm den 28 augusti. En 18-årig kvinna sköts då till döds i en lägenhet, där en av hennes anhöriga var den troliga måltavlan.

De kriminellas jakt på den personen har därmed resulterat i en persons död och att två personer skadats allvarligt.

"Mycket allvarligt"

I lördags hittades också en 25-årig man skjuten tills döds utomhus i Österhaninge. Men enligt Carolina Paasikivi bedömer polisen just nu att den händelsen inte har något "direkt samband" med de andra två.

Enligt regionpolischef Ulf Johansson är gängkonflikterna och vapenbrotten de högst prioriterade frågorna för polisen. Han konstaterar att tillgången på vapen fortfarande är hög och att det även handlar om automatvapen.

– Konfliktläget i de kriminella kretsarna är mycket allvarligt just nu, säger Johansson.

Antalet döda ökar

Hittills i år har antalet skadade i skjutningar minskat något, men antalet döda har ökat, berättar Gunnar Appelgren, expert inom polisen på bland annat gängkriminalitet.

– Vi har en hypotes kring detta. Det tryck som vi har lyckats skapa innebär att vi klarar de spontana skjutningarna, men inte de planerade.

Gunnar Appelgren säger också till TT att polisen har bra kontroll över nätverken och vilka som ingår i dem.

– Men att säga vid vilket tillfälle man ska skjuta på någon, det är svårt.

Han säger att den senaste tidens skjutningar i Stockholmsområdet är resultatet av en våg där kriminella bland annat utkräver hämnd för olika tidigare gärningar.

"Vedergällning efter vedergällning"

Carolina Paasikivi pekar på att flera tongivande personer i kriminella nätverk har släppts fria den senaste tiden efter att ha avtjänat straff. Hon kan heller inte utesluta att fler våldsdåd inträffar.

– Tyvärr är det vedergällning efter vedergällning fram till att vi lyckats stoppa det.

Polischef Ulf Johansson säger sig ha förståelse för att människor känner oro efter våldsdåden. Att personer utan koppling till de kriminella nätverken riskerar att hamna i skottlinjen, vilket nu tycks ha skett.

– Förhöjd uppmärksamhet är alltid bra. Men man ska inte gå runt och vara rädd, säger han.

Skottlossningarna i Nacka inträffade strax före klockan 21. På platsen hittade polisen två skadade män, en i en bostad och en i en bil. Tre personer togs in för förhör, men är inte längre kvar hos polisen.

PODD: Experten om det svenska skjutvåldet: ”Sticker ut”

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Manne Gerell om de uppmärksammade morden i Malmö och Vällingby.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Skottlossning i Nacka – två personer skadade

ÄMNEN I ARTIKELN

Nacka

Våldsbrott

Vapenbrott

Vapen

Kriminella nätverk

Stockholm