Känd advokat skjuten i centrala Stockholm

En anhållen misstänkt för anstiftan till försök till mord

En känd advokat skottskadades på Kungsholmen i centrala Stockholm på fredagsmorgonen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har mannen träffats av flera skott när han var på väg till jobbet.

En person har anhållits misstänkt för anstiftan till försök till mord, uppger Åklagarmyndigheten.

Klockan 09 på fredagsmorgonen larmades polisen efter att en man ska ha träffats av flera skott i anslutning till en bostad på Kungsholmen i centrala Stockholm. Enligt uppgifter träffade skotten i bröst, huvud och buk.

Enligt Aftonbladets uppgifter var mannen på väg till jobbet när han överrumplades och besköts – skottlossningen ska ha ägt rum då han larmade och låste lägenheten.

Mannen som har blivit skjuten är en känd advokat.

– Han är en väldigt duktigt och framstående försvarsadvokat. Vi skänker alla våra tankar till honom och hans familj, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander.

Mannen kunde dock själv ta sig ut på gatan, enligt källor till Aftonbladet, och ska ha kunnat ge polisen ledtrådar om dådet.

– Han var vaken och talbar när han fördes till sjukhuset, säger Anna Westberg på polisens regionledningscentral.

I trapphuset ligger enligt uppgifter fullt med tomhylsor – samt mannens portfölj. En granne berättar hur det är blodigt i trappuppgången.

– Jag låg i sovrummet och efter det hörde jag en smäll och någon som skrek ”hjälp mig, hjälp mig, jag har blivit skjuten”. Sedan när jag gick ut i trapphuset såg jag en väska som låg där, och en massa blod, säger grannen.

Förd till sjukhus

Mannen fördes med ambulans till sjukhus.

– Han vårdas på sjukhus och opereras, säger polisens Anna Westberg.

En gärningsman ska ha setts fly från platsen till fots.

Polisen uppger att flera personer har tagits in till förhör. En av dem ska enligt Aftonbladets uppgifter vara en kvinna.

På fredagseftermiddagen meddelade Åklagarmyndigheten att en person anhållits i ärendet, misstänkt för anstiftan till försök till mord. Advokat Ola Salomonsson säger sig ännu inte ha talat med sin klient.

– Jag har inga kommenterar och har bara blivit kontaktad om förordnandet, säger Ola Salomonsson.

Polisen hanterar mordförsöket som en isolerad händelse och ser i nuläget ingen koppling till andra nyligen inträffade våldsbrott.

Publisert:

LÄS VIDARE