Protesterna i Hongkong: Polisen sköt tårgas – igen

avKlas Widestrand

Polisen i Hongkong har för andra dagen i rad skjutit tårgas mot demonstranter.

Trots att regeringen dragit tillbaka ett djupt impopulärt lagförslag finns det inga tecken på att protesterna kommer att avta.

Polisen sköt på lördagen tårgas för att skingra demonstranterna i Kowloondistriktet i Mong Kok i Hongkong, rapporterar Reuters.

Området har blivit en central punkt efter att övervakningsfilmer visat hur polisen slog människor som protesterade inne på tunnelbanestation 31 augusti.

Även under fredagen valde polisen att skjuta tårgas efter att flera hundra svartklädda demonstranter samlats i Mong Kok där de rev ner skyltar, sprejade graffiti och satte eld på soptunnor.

1 av 4 | Foto: CARL COURT/ ASIAPAC
En demonstrant får ansiktet sköljt med vatten efter att ha träffats av tårgas.

Tumult vid flygplatsen

Även på andra håll i Hongkong var stämningen bitvis kaotisk under lördagen.

Vid flygplatsen hindrade polisen de regeringskritiska demonstranterna från att återigen ockupera ankomsthallen i syfte att försena flygtrafiken i protest, något som skedde så sent som i augusti.

Denna gång kontrollerade polisen pass och boardingkort vid flygplatsentréerna för att säkerställa att endast personer som skulle flyga kom in i byggnaden.

Protesterna i Hongkong inleddes i juni och demonstranterna krävde ursprungligen att regeringen skulle dra tillbaka ett djupt impopulärt lagförslag som skulle ha inneburit att invånare i Hongkong hade kunnat utlämnas till det kinesiska fastlandet för att dömas i regeringskontrollerade domstolar.

1 av 4 | Foto: Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
Polis kontrollerar en passagerares bagage.

Inte tillräckligt

Men allteftersom protesterna fortsatt har kraven på landets ledning blivit större.

Därför fortsätter människor att demonstrera trots att den hårt kritiserade regionledaren Carrie Lam tidigare i veckan meddelade att lagförslaget hade skrotats för gott.

De som deltar i demonstrationerna vill nu att Hongkong ska genomföra demokratiska reformer och tydligt markera avstånd gentemot regimen i Peking med president Xi Jinping i spetsen.

Har en särsällning

Hongkong blev 1997 åter en del av Kina efter att ha styrts av Storbritannien i över 150 år.

Regionen åtnjuter sedan dess en särställning under parollen ”ett land, två system”, vilket innebär betydligt större fri- och rättigheter för invånarna jämfört med de som bor på det kinesiska fastlandet.

Demonstranterna är dock rädda för att Peking kommer att försöka beröva Hongkong på sin relativa autonomi och tvinga regionen att lyda under samma lagar som resten av Kina.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hongkong

Politik

Xi Jinping

Carrie Lam

AB Voice