Knutbypastorn Fossmo kan snart vara ute

avTT

Foto: Pontus Lundahl/TT
Helge Fossmos fru mördades och en granne skottskadades vid händelserna i Knutby utanför Uppsala den 10 januari 2004. Arkivbild.

Helge Fossmo, Knutbypastorn som 2004 dömdes till livstids fängelse för anstiftan till mord och anstiftan till två mordförsök, kan snart vara frisläppt, rapporterar Aftonbladet.

Enligt tidningen har åklagaren i ärendet gått med på ett tidsbestämt straff på 28 år, medan Fossmos advokat Anton Strand kommer att begära att straffet sätts till 25 år eller den tid som rätten anser är lämplig. I normalfallen blir man frigiven när två tredjedelar av den bestämda strafflängden är avtjänade.

– Det innebär att min klient kan vara ute om drygt två år, säger Anton Strand till Aftonbladet.

Ännu är dock inget beslut om frigivning fattat. Generellt görs en prövning av domstol även om parterna i målet är överens om en tidsbestämning. Detta kommer även att ske i det aktuella fallet enligt Örebro tingsrätt, som handlägger den här typen av mål. Något datum för prövningen är i nuläget inte satt.

Den 10 januari 2004 hittades Fossmos hustru mördad i parets bostad i Knutby utanför Uppsala. I grannhuset hittades en 30-årig man skottskadad. Senare samma år dömdes Fossmo till livstids fängelse för anstiftan till brotten medan en kvinna, i medierna kallad "barnflickan", var den som utförde gärningarna. Hon dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård, men är sedan 2011 frisläppt.

Fossmo dömdes också för anstiftan till ett tidigare mordförsök på hustrun.

Helge Fossmo har flera gånger tidigare ansökt om tidbestämt straff, men nekats.

ARTIKELN HANDLAR OM