Trumps flygplatsblunder väcker munterhet

Av:  TT

Donald Trump talar under USA:s nationaldag.
Donald Trump talar under USA:s nationaldag.

USA tog över flygplatser – drygt hundra år innan flygplanet uppfunnits, påstod Donald Trump i sitt nationaldagstal.

Presidentens blunder har skapat en lavin av skratt, skämt och hån.

I hällregn höll Donald Trump sitt tal i Washington DC under firandet av nationaldagen 4 juli. Under talet hyllade han revolutionsarmén som 1775–1783 stred för USA:s självständighet från Storbritannien.

Men när presidenten gick in på detaljer om hur det hela gått till hajade många nationaldagsfirare till.

– Vår armé bemannade luften, slog genom vallar och tog över flygplatser, slog Trump fast, rapporterar flera medier bland andra The Guardian.

Skämt på nätet

Det fanns givetvis varken flygplan eller flygplatser på 1700-talet – det skulle dröja över hundra år innan det första flygplanet uppfanns. Det dröjde dock inte länge innan sociala medier svämmade över av skämt, hån och ihopklippta bilder.

"Washington vid slaget om bagageutlämningen ", skriver en person på Twitter under en bild där George Washington, befälhavare för koloniernas gemensamma armé, och hans män klippts in vid ett bagageband på en flygplats.

Moderna flygplan har redigerats in i skildringar av frihetskriget där soldater med svärd strider mot varandra, och påhittade brev från soldater som skriver hem för att beklaga att de blivit försenade på grund av inställda flyg sprids i mängder.

"Telepromptern krånglade"

President Donald Trump förklarade själv senare att felsägningen förmodligen berodde på att regnandet skadat telepromptern.

– Jag antar att regnet knockade telepromptern, sade han till journalister utanför Vita huset dagen efter talet.

– Jag kunde talet mycket bra så jag lyckades att framföra det utan telepromptern, och telepromptern krånglade och det var faktiskt svårt att titta på den eftersom det var regn överallt, men bortsett från regnet var det en alldeles fantastisk kväll.

USA:s nationaldag firas till minnet av 4 juli 1776 då 13 kolonier i USA förklarade sig självständiga från Storbritannien.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN