Här blir det rökfritt i hela innerstaden

Uppdaterad 2019-07-01 | Publicerad 2019-06-17

Den 1 juli blir det förbjudet i Sverige att röka på bland annat uteserveringar. Umeå har tagit rökförbudet ett steg längre och förbjuder rökning i hela innerstaden, det beslutade tekniska nämnden på fredagen.

Om lite drygt två veckor är det dags att fimpa ciggen, då blir det förbjudet att röka på tågperronger, busshållplatser, lekplatser och idrottsplatser samt uteserveringar i hela Sverige. Målet är att minska svenskarnas bruk av tobak för att nå det mål man har om ett rökfritt Sverige 2025.

Gör innerstaden rökfri

Men i Umeå ser man inte att det är möjligt att leva upp till den nya lagen utan att i princip hela innerstaden blir en rökfri zon, skriver SVT Västerbotten. Därför beslutade tekniska nämnden på fredagen att hela centrum ska bli rökfritt. Istället kommer det att planeras ett antal rökrutor för rökarna och skyltar kommer att sättas upp för att visa var förbudet gäller.

Svårt att se till att förbudet följs

Hur staden ska se till att beslutet följs blir väldigt svårt, säger Anna-Karin Sjölander (C), vice ordförande tekniska nämnden.

– Man får nog lita på att folk tar ansvar i första hand men personligen tror jag det blir svårt att jaga efter rökare. Men om man gör en lagöverträdelse finns det förstås möjligheter att anmäla, säger hon till SVT Västerbotten.

Följ ämnen i artikeln