Coronapandemin

Fransk vrede mot läkemedelsjätte

Av: 

TT

Agnès Pannier-Runacher. Arkivbild.
Agnès Pannier-Runacher. Arkivbild.

NYHETER

Frankrikes regering har tagit den franska läkemedelsjätten Sanofi i örat sedan dess vd Paul Hudson sagt att USA kommer att prioriteras när företaget börjar leverera ett vaccin mot covid-19. Hudson motiverar uttalandet med att USA:s regering har hjälpt till att finansiera framtagandet av ett vaccin.

– Jag har kampanjat i Europa för att USA ska få vaccinet först, säger han i en intervju med Bloomberg News.

Hudsons kommentar har utlöst vrede i Paris.

– Det vore oacceptabelt att ett visst land skulle få tillgång före något annat av ekonomiska skäl, säger Frankrikes vice finansminister Agnès Pannier-Runacher till Sud Radio.

I april gick Sanofi samman med brittiska Glaxosmithkline, också ett av världens ledande läkemedelsbolag, i jakten på ett vaccin. Projektet finansieras delvis av USA:s hälsodepartement.

EU har å sin sida tagit initiativ till en global kampanj i syfte att samla in omkring 8 miljarder dollar för forskning om ett covid-19-vaccin. Draget har välkomnats av Världshälsoorganisationen (WHO), men avfärdats av USA.

PODD Virusexpert: Corona har låg mutationshastighet

De senaste veckorna har frågan om huruvida coronaviruset muterar skapat en hel del rubriker, både i svensk och internationell press. I det här avsnittet pratar vi om vad forskningen säger, tillsammans med Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Läkemedel & medicinteknik

Sanofi

Vaccin

Frankrike

Läkemedelsindustri

Coronaviruset