Kvinna dömd för djurplågeri – får ändå behålla hunden

Av: Claes Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Trots att kvinnan har anmälts till Länsstyrelsen ett flertal gånger, och dömts för djurplågeri, får hunden bo kvar i hennes bostad.

Flera vittnen har sett kvinnan både bita och strypa hunden, rapporterar Mitti.se.

1 av 2 | Foto: Andres Kudacki / TT NYHETSBYRÅN
Hunden bor kvar i kvinnans bostad. Arkivbild.

Enligt tidningen Mitti.se har en kvinna i Sundbyberg, norr om Stockholm, anmälts till Länsstyrelsen sammanlagt åtta gånger sedan 2015. Det har handlat om både djurskydd och lagen om tillsyn över hundar och katter.

Kvinnan dömdes till dagsböter för djurplågeri 2018 efter att flera personer vittnat om att hon bitit sin hund, och strypt den med ett koppel.

Hunden omhändertogs men efter domen kom den tillbaka till kvinnans bostad. Omhändertagandet upphävdes eftersom Länsstyrelsen inte fick ta del av polisens underlag i ärendet på grund av förundersökningssekretess. Kvinnan är inte registrerad som hundens ägare – det är en person som hon delar bostad med.

Vill se noggrannare utredning

Svenska Kennelklubbens presstalesperson Hans Rosenberg ser allvarligt på ärendet men menar att det som skett följer lagen.

– Sakligt har detta gått rätt till, men att hunden kommer tillbaka till samma miljö som den varit i tidigare visar ju på brister. Här skulle det behövas en noggrannare utredning, säger han till Mitti.se.

Kvinnan har hela tiden nekat till anklagelserna.

Publicerad:

LÄS VIDARE