Kronprinsessan Victoria

Årets party – då vickar Vickan som drottning

Kronprinsessan tar Silvias plats när Japan kröner en ny kejsare

Av: 

Katarina Forsberg

NYHETER

När kejsaren i Japan kröns har kungahusets plötsligt ändrat sina planer.

– Drottningen överlät sin plats till kronprinsessan, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

En hedersbetygelse och en möjlighet att förbereda kronprinsessan för att bli drottning, menar historieprofessorn Dick Harrison.

Höstens stora kungliga begivenhet är kröningen av Japans 126:e kejsare, Naruhito. Den 22 och 23 oktober samlas hela världens statschefer vid den högtidliga ceremonin. Från början var det tänkt att kung Carl Gustaf och drottning Silvia skulle närvara.

Ändrade bud

– Från svenska kungahuset är det nu bestämt att det blir kungaparet som åker till Japan den 22 oktober, sa hovets informationschef Margareta Thorgren till Aftonbladet i slutet av augusti.

Nu är det ändrade bud. Enligt kungahusets kalender är det kronprinsessan Victoria som kommer att bevittna kröningen tillsammans med kungen, något som inte tillhör vanligheterna.

– Ja, det stämmer att planerna var att kung och drottning skulle åka, skriver Margareta Thorgren i ett sms. Men drottningen överlät sin plats till kronprinsessan.

Anledningen enligt Margareta Thorgren är de goda relationerna med Japan.

– För ett år sedan var kungaparet i Japan på statsbesök.

– Kungen deltar för tredje gången i ett tronskifte i Japan och då blir det rätt riktning att kronprinsessan närvarar tillsammans med kungen vid tronskiftet för den nya generationen.

Inte förvånad

Historikern Dick Harrison är inte förvånad.

– Det finns ingenting som ger vid handen att kungen ämnar abdikera till dotterns förmån, skriver han i ett mejl till Aftonbladet.

– Snarare ger det intryck av en kombination av hövlighet mot Japan – att Sverige sänder både monarken och nästkommande monark är en stor hedersbetygelse – och av den inskolning av tronföljare i offentliga sammanhang som våra kungar och drottningar har ägnat sig åt sedan medeltiden.

Japans kejsare Naruhito.

Prins Charles i Storbritannien har tackat ja till att delta vid kröningen. Från Danmark kommer kronprins Frederik och kronprinsessan Mary, Norge skickar kronprins Haakon, men Mette-Marit följer inte med. Från Belgien kommer kung Philippe och drottning Mathilde och även Spanien representeras av kung Felipe och drottning Letizia.

Abdikerar inte

Både i Belgien och Spanien har de sittande regenterna abdikerat nyligen, något som Dick Harrison, professor i historia, inte tror kommer att hända i Sverige. 

– Det är självklart en möjlighet, men det vore i så fall ett stort trendbrott, svarar han i ett mejl.

– Svenska monarker har aldrig abdikerat frivilligt enda undantagen är våra regerande drottningar Kristina och Ulrika Eleonora.

– Ingen Bernadotte har abdikerat. I andra länder, inte minst i Beneluxområdet, har flera abdikationer ägt rum i modern tid, men den oskrivna regeln för skandinaviska monarker har varit att de sitter på tronen tills de dör.

På frågan vad kungahuset betyder och hur de ska följa med i en allt snabbare samhällsutveckling svarar Dick Harrison:

– Monarkins framtida betydelse och överlevnad bygger på hur väl Carl XVI Gustaf och hans äldsta dotter förmår anpassa denna roll till samhällsförändringarna. Hittills har de lyckats.


PODD Därför är Madeleine vinnaren

I podden Kungligt med Jenny och Sara pratar vi om det svenska kungahuset och allt som händer bakom kulisserna.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

Köp refill till myggmaskinen – innan de tar slut! Nu på NEDSATT pris!

Extern länk från MEDS

Fynda här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Här plockar prinsessan Estelle skräp – för att hålla Sverige rent

ÄMNEN I ARTIKELN

Kronprinsessan Victoria

Svenska kungahuset

Drottning Silvia

Carl XVI Gustaf

Japan