Trump: Kurderna hjälpte inte oss i Normandie

USA försvarar beslutet att dra tillbaka sina styrkor i Syrien

Av: 

TT

Donald Trump försvarar tillbakadragande av amerikanska soldater i Syrien, och säger att kurderna inte hjälpte USA under andra världskriget.

– De hjälpte inte oss i Normandie som ett exempel, säger Trump.

USA:s president Donald Trumps beslut att dra tillbaka amerikanska styrkor, vilket öppnade för Turkiets offensiv in i norra Syrien, har lett till kraftig kritik på hemmaplan. Politiker i olika läger, liksom tidigare högt uppsatta militärer, ser beslutet som ett svek mot de kurdiska styrkorna som USA samarbetade med i kriget mot IS.

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.

Men presidenten står på sig.

– Som någon skrev i en väldigt mäktig artikel i dag, så hjälpte inte de oss under andra världskriget, de hjälpte oss inte med Normandie som ett exempel, sade Trump.

Trump anser att USA inte kan göra något åt konflikten mellan turkar och kurder som pågått i hundra år:

– Vi har spenderat enorma summor pengar på att hjälpa kurderna när det kommer till ammunition, vapen, pengar, betalningar. Med det sagt, så gillar vi kurderna.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Gav inte grönt ljus

USA godkände inte Turkiets intåg Syrien, säger utrikesminister Mike Pompeo i en intervju med tv-bolaget PBS.

Han avfärdar oron för att offensiven ska leda till att IS återigen får fäste i regionen.

Pompeo säger i intervjun att Donald Trump fattade ett beslut att dra tillbaka amerikanska styrkor för att inte utsätta dem för fara, men att det inte är att likställa med att USA godkänt anfallet.

– USA har inte gett Turkiet grönt ljus, säger han.

Mike Pompeo, USA:s utrikesminister. Arkivbild.
Mike Pompeo, USA:s utrikesminister. Arkivbild.

Samtidigt medger Pompeo att Turkiet har legitima säkerhetshot.

– Jag har upprepat det flera gånger. De har ett terrorhot i söder. Vi har gjort vad vi har kunnat för att förhindra att det terrorhotet drabbar det turkiska folket. Samtidigt har vi försökt uppnå det som är bäst för USA:s intressen, vilket är att undvika att radikal islamisk terror sprids från Syrien.

IS-krigare flyttades

Den kurdiskledda SDF-milisen, som är mål för angreppet, har hållit omkring 10 000 IS-krigare fångna. Många oroas över att den turkiska attacken ska göra att de flyr och återigen får fäste i regionen.

Pompeo avfärdar den oron.

– Jag är övertygad om att vi kommer att fortsätta skydda USA:s folk mot det terrorhotet, säger han.

På onsdagen gick turkiska styrkor in i Syrien.
På onsdagen gick turkiska styrkor in i Syrien.

Samtidigt uppger Trump att USA tagit några högt uppsatta IS-krigare och förflyttat dem till säkra platser. Enligt medieuppgifter rör det sig om två brittiska terrorister som kallas "The Beatles", som flyttats till Irak. De var en del av en terrorcell på fyra personer som kidnappade och torterade utlänningar när IS välde var som störst. Den tredje dödades i en drönarattack och den fjärde är frihetsberövad i Turkiet.

Trump säger att Turkiet kommer att ta över ansvaret för de IS-fångar som kurderna i dag har ansvar för.

– Om kurderna inte håller koll, så kommer Turkiet att göra det. De vill inte ha de här personerna ute mer än vi gör, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE