Malmöbor har kuggat flest uppkörningar

avRobert Rosén

Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Över 60 Malmöbor har kuggat 15 gånger eller mer på uppkörningen.

De skåningar som kuggar flest uppkörningar är bosatta i Malmö.

Sju av de tio skåningar som kuggat flest gånger de senaste åren är nämligen Malmöbor, uppger Nyhetsbyrån Sirén.

– De som misslyckats 15 gånger misstänker jag, med största sannolikhet, att de inte går på en trafikskola utan bara tränar privat och gör provet privat, säger Botan Barazanji, trafiklärare vid Din Trafikskola.

Siffror från Trafikverket har sammanställts av Nyhetsbyrån Sirén. Sedan den 1 januari 2013 har cirka 1,8 miljoner körprov genomförts - och för vissa krävdes det fler försök än andra att få sina körkort.

Drygt 1 200 personer runt om i landet har kört upp 15 gånger eller fler i sina försök att få ett B-körkort.

I Skåne är det en 46-åring från Malmö och en 39-åring från Osby kommun som behövt flest uppkörningsförsök för att kvittera ut sitt B-körkort. Under tre och ett halvt års tid kämpade 46-åringen med sina uppkörningar, innan hen efter 32 försök till slut kunde få sitt körkort sommaren 2016.

Bland de tio skåningar som under de senaste sex åren kuggat på flest uppkörningar är det också en kraftig Malmödominans, enligt statistiken som Nyhetsbyrån Sirén tagit fram.

Kört upp 24–26 gånger

Sju av de tio skåningar som kuggat på uppkörningen flest gånger är bosatta i Malmö. De övriga sex gjorde alla 24–26 uppkörningsförsök, där en 18-åring var mest intensiv med 24 uppkörningar på bara sju månader.

– De som har gjort det så många gånger och har så hög statistik går in på provet när de inte är redo. Det är folk som inte är redo för provet men ändå provar på att göra det, säger Botan Barazanji, som arbetar som trafiklärare, utbildningsledare och riskutbildare vid Din Trafikskola i Malmö.

Personer som misslyckas många gånger om på provet är enligt hans erfarenhet ofta nyanlända som är erfarna chaufförer men inte känner till alla regler eller personer som har en svag privatekonomi.

– Nyanlända vet kanske inte om högerregeln, väjningsregeln eller att man ska stanna för bussen vid busshållplatsen. Det är mer risktänkande här i Sverige än i deras egna hemländer. Man kan köra där nere och tror att man ska klara det, då går man in på provet och kuggar, säger Botan Barazanji och fortsätter:

Rör sig om 65 Malmöbor

– Det kan också vara de som inte har tillräckligt med pengar som chansar. Man vill inte köra perfekt men kör någorlunda bra. Då chansar man på att lyckas för att spara några tusen kronor.

Av de sju Malmöborna är det inte heller alla som lyckats få sitt körkort under statistikperioden, vilken sträcker sig fram till den 11 oktober i år. En 62-åring och en 30-åring har försökt i närmare fyra års tid respektive två års tid utan att få godkänt på uppkörningen.

Totalt är det 65 Malmöbor som under perioden 2013–2019 gjort uppkörningen till B-körkortet minst 15 gånger.

En siffra som Botan Barazanji finner anmärkningsvärd.

– Det är inte så vanligt. Jag har hittills jobbat som trafiklärare i fem år och jag kanske har hört eller sett två eller tre elever som gjort det 15 gånger. I så fall är det såna som aldrig går till en trafikskola utan bara gör körprov på körprov. Går man på trafikskola gör man aldrig så många prov, säger han och tar upp ett eget exempel på en elev som hade misslyckats vid 16 tillfällen men då enbart använt sig av en privat handledare.

Eftersöker mer information

I Skåne så är det framförallt i Malmö som eleverna har misslyckats många gånger om. Vad kan man göra för att eleverna ska klara uppförningen på färre försök?

– I Malmö skulle det kunna vara att folk får lite mer information om vad som krävs för att få ett körkort. Det räcker inte att man kan gasa och bromsa. Det räcker inte att man kan växla upp och ner. För att få körkort måste man köra säkert. Man ska kunna köra säkert och tänka på riskerna i trafiken, säger Barazanji och tar upp skolan, handledarutbildningen och tillfället då man får körkortstillstånd som exempel på när mer information kunde ges.

Flest gånger i landet har en 45-åring från Sollentuna gjort uppkörningen, då hen körde upp 50 gånger under en tvåårsperiod.

Siffrorna gäller personer som kört upp hos Trafikverket, de som gjort uppkörningen hos Försvarsmakten eller på gymnasieskolor är inte medräknade.

Foto: Nyhetsbyrån Sirén
Sju av de tio skåningar som kuggat flest gånger på uppkörningen kommer från Malmö.
ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö

Skåne

Körkort

Bilar

Trafik