Mejla

Natalia Kazmierska

Topp-vd anklagas för att ha läckt hemlig info till sin älskarinna

Storföretaget borde darra inför hans maniska sms:ande

Publicerad:
Uppdaterad:

I en ny bok avslöjas att en svensk topp-vd läckte insiderinformation till sin älskarinna, något som kan vara ett brott.

Det är en bok med sprängstoff om en näringslivshöjdare, som närmast påminner om en kiss-and-tell-historia. Men det är vd:ns maniska sms:ande som borde göra storföretaget oroligt.

Boken ”En halv man” handlar om relationen som den ensamstående läraren Åsa Ahlund inleder med vd:n för ett av Sveriges största företag, en man som redan är gift.

Den är full av skvallriga detaljer om hur den icke namngivne vd:n lever ett dubbelliv och bygger en fasad av lögner inför både frun och älskarinnan. Han har heta möten med Åsa i storföretagets representationsvåning där städerskorna byter lakan och fyller på med godis. Sen tar han selfies med sin lyckliga kärnfamilj på skidsemestern.

Men förutom det allmänna skitstövelbeteendet är det förstås något annat som väcker uppmärksamhet.

Att man på Finansinspektionen säger sig ha ”hört talas” om boken beror på att Åsa Ahlund, en pseudonym, påstår att näringslivshöjdaren läckt företagsinformation till henne.

Bland annat om nya rekryteringar till företaget och om att han är kandidat till en ny topptjänst.

”Över ett glas vin berättar han om vilka personer han vill placera om och vilka han vill ska ta plats i den nya ledningsgruppen” skriver hon i boken.

1 av 3
Boken utgörs till stor del av autentiska sms som skickats mellan vd:n och älskarinnan.

Bland annat funderar vd:n, som i boken kallas Anders, om han kan anställa en barndomsvän utan att bli anklagad för svågerpolitik. Älskarinnan Åsa lovar att hålla tyst, då uppgifterna kan påverka börsen och därmed vara brottsliga att sprida. Men trots det berättar hon för vänner. Samtidigt får hon en present av vd:n – åtta tusen kronor för att köpa aktier i ”Storföretaget”.

Det är på flera sätt häpnadsväckande uppgifter – frågan är om det någonsin tidigare i det här landet skrivits en bok med så intima detaljer om en vd på denna nivå. Redogörelserna för hans romantiska träffar, även mellan lakan, påminner närmast om den brittiska traditionen av kiss-and-tell-historier. Vad en sådan här bok får för konsekvenser i det betydligt mindre pryda Sverige, är dock svårt att överblicka.

På Ekobrottsmyndigheten vill man inte säga om man fått anmälningar om den aktuella vd:n, men uttalar sig allmänt:

– Det skulle absolut kunna vara börspåverkande information om det är av den karaktären att det rör förändringar i ledningsgruppen. Om sådana rykten kommer ut på marknaden så kan det påverka aktiepriset, säger Christer Dahlström, åklagare på finansmarknadskammaren. 

Det skulle till exempel kunna röra sig om brottet obehörigt röjande av insiderinformation som kan ge bötesstraff eller fängelse i högst två år.

Det ser förstås mycket allvarligare ut om det är en storföretags-vd som går och läcker information. Sitter man i styrelse eller en ledningsgrupp borde man baske mig ha koll vilka reglerna kring insiderinformation är, det är en omdömesfråga, säger Christer Dahlström.  

 

Företaget vill inte kommentera anklagelserna, ”vi förstår att det finns rykten”, enligt pressavdelningen.

Och visst hade detta kunnat röra sig om löst skvaller från en försmådd kvinna som förälskat sig i en av landets rikaste män.

Om det inte vore för det maniska sms:andet.

Vd:ns besatthet av att fippla med mobilen, likt en tonåring, utgör en central del av boken. Enligt författarna – förutom Åsa Ahnlund även Lena Bivner, till vardags presschef på ett annat stort företag – har de fått ihop 700 sidor enbart med sms som vd:n och Åsa skickat till varandra, och många återges i sin helhet.

Till och med när vd:n sitter i styrelsemöten eller ska ha en viktig träff med statsminister Stefan Löfven skickar han sms om att han vill ”gnugga knän” och ”gnugga näsa” med älskarinnan.

Han inför även ”fyratimmarsregeln”. Den innebär att han kräver att älskarinnan sms:ar honom minst var fjärde vaken timme, dygnet runt, varje dag. Som om hon vore någon sketen timanställd.

 

De som frågar sig varför kvinnor dras till mäktiga män kanske kan få ett svar här; det verkar snarare vara de mäktiga männen som drar in maktlösa kvinnor i sitt kontrollsystem.

Istället för att avfärda ”En halv man” som skvaller, borde ett visst företag darra inför dessa hundratals sms som skulle kunna bli faktiska bevis på vd:ns beteende.

Sen kan man förstås fråga sig hur en man med miljonlön och fallskärm har tid att ständigt sitta och pilla med telefonen under mötesbord eller skicka hjärtemojis från styrelserum – samtidigt som han ska ta tunga beslut som rör tusentals anställda.

avNatalia Kazmierska

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Aktier

Börs

AB Voice