Explosion på tunnelbanetåg i London

Polisen: Utreds som terror

NYHETER

En explosion utlöst av en hemmgjord bomb inträffade på i en tunnelbanevagn vid stationen Parsons Green i London på fredagen.

22 personer har förts till sjukhus, dock utan allvarligare skador.

Händelsen utreds som terrorism uppger den brittiska polisen och just nu pågår en intensiv jakt för att identifiera misstänka gärningsmän.

1 av 15 | Foto: AFP

Vet du mer? Är du på plats? | Aftonbladet

Rapporter om ett föremål som ska ha exploderat på ett tunnelbanetåg i närheten av perrongen Parsons Green i sydvästra London kom klockan 08.20, lokal tid, på fredagsmorgonen.

Händelsen inträffade mitt under rusningstid och på en presskonferens bekräftade polisen att man utreder den misstänkta explosionen som ”en terrorrelaterad händelse” och uppmanar människor att undvika området.

Polisen: En hemmagjord bomb

Polisassistenten Mark Rowley bekräftade senare att en explosion inträffat och att enheten som detonerade var en hemmagjord bomb.

Polisen säger även att man misstänker att den mindre brand som uppstod i samband med händelsen ska ha orsakats av detonationen.

London Ambulance Service har meddelat att 22 personer förts till olika sjukhus i London. Ingen uppges ha allvarliga eller livshotande skador.

Människor ska ha blivit nedtrampade

Enligt vittnesuppgifter från platsen ska flera personer ha fått brännskador i ansiktet och folk ska även blivit nedtrampade när de försökte fly.

– De var människor som skrek, puttades och knuffades, Människor klämdes och blev nedtrampade när de försökte fly ned för trapporna från stationen, berättar ett vittne för Sky News.

Ett annat ögonvittne berättar att hen såg ”en blixt och hörde sedan en smäll” medan ett tredje vittne beskriver det som ”en eldboll som flög genom tunnelbanevagnen” och att de sprang ut direkt genom dörrarna.

Foto: Grafik: Patrik Lindvall

Enligt brittiska medier hade tunnelbanan precis lämnat plattformen, när en kvinna larmade om att hon sett en misstänkt explosion ombord på tåget.

På bilder på sociala medier syns en vit, brinnande plasttunna, ståendes på tunnelbanegolvet. I plasttunnan, som förvaras i en plastpåse, syns hur sladdliknanade föremål sticker ut samt andra oidentifierade föremål.

Var utrustad med timer

En poliskälla bekräftar för CNN att enheten som hittades på tunnelbanetåget var utrustad med en timer och att den misstänkta bomben var tänkt att orsaka mycket större skada än den lyckades med.

Enligt underrättelsekällor till Sky News har en misstänkt person identifierats via övervakningsbilder. Uppgifterna har dock inte bekräftats av polis och ingen person har i nuläget gripits uppger Scotland Yard.

Enligt polisen har man snabbat på utredningen för att kunna identifiera en eller flera gärningspersoner och utredningen inkluderar hundratals poliser, som får stöd av den brittiska underrättelsetjänsten MI5.

”Panikslagna människor överallt”

På Twitter skriver premiärminister Theresa May att hennes tankar är med de skadade, och blåljuspersonal som modigt hanterar terrorincidenten. 

​Händelsen kommer att diskuteras under ett Cobra-möte i eftermiddag.

Tunnelbanan är i nuläget avstängd mellan stationerna Edgware Road och Wimbledon, uppger Londons kollektivtrafikföretag.

LIVE-RAPPORTERING: Senaste nytt om incidenten i London

ARTIKELN HANDLAR OM