Katalonien

Polisräd mot katalanska myndigheter inför omröstning

Av: 

Nivette Dawod

Demonstrationer till stöd för omröstningen i Katalonien har pågått i flera dagar.
Demonstrationer till stöd för omröstningen i Katalonien har pågått i flera dagar.

NYHETER

Den spanska polisstyrkan Guardia Civil har slagit till mot flera regionala myndigheter i Katalonien och gripit 12 politiker i Barcelona.

Tillslagen är ett försök att stoppa folkomröstningen om katalansk självständighet den 1 oktober, säger Oriol Junqueras, vicepresident i regionen.

– Det är helt oansvarigt. De släpar oss in i administrativ kollaps.

Under onsdagsförmiddagen har polisstyrkan Guardia Civil gjort tillslag mot det regionala finansdepartementet, utrikesdepartementet och presidenthögkvarteret i Katalonien, enligt spanska medier.

Oriol Junqueras närmsta medarbetare, generalsekreteraren Josep Maria Jove har också gripits tillsammans med elva andra politiker, uppger nyhetsbyrån AFP och brittiska tidningen The Guardian.

Madridregeringen har även tagit kontroll över Kataloniens ekonomi. Allt i syfte att stoppa förberedelserna inför folkomröstningen om självständighet den 1 oktober.

”Helt oansvarigt”

– Det är helt oansvarigt. De släpar oss in i administrativ kollaps, säger Oriol Junqueras, regional vicepresident, enligt AFP.

Hundratals människor har blockerat Barcelonagatan Gran Via, som ligger nära Josep Maria Joves kontor, och demonstrerar genom att ropa ”Självständighet!” och ”Vi ska rösta!”, enligt Guardian.

Under gårdagen beslagtog polisstyrkan dokument, flygblad och affischer hos ett leverantörsföretag i den katalanska staden Terrasa som handlade om omröstningen.

Förra veckan slog man också till mot ett flertal borgmästare i regionen.

Bedömt omröstningen olaglig

Den centrala regeringen i Spanien har yttrat ett förbud mot den planerade omröstningen och en domstol har bedömt den som olaglig.

Spaniens konservative premiärminister Mariano Rajoy sa under onsdagsmorgonen att ”staten måste reagera” mot Kataloniens ”försök att undergräva grundlagen”:

– Det finns ingen demokratisk stat i världen som skulle acceptera vad de här människorna försöker göra. De har blivit varnade och de vet att omröstningen inte kan äga rum, sa Rajoy enligt AFP.

Den regionala katalanska regeringens ledare Carles Puigdemont har fortsatt insistera på att omröstningen är demokratisk och måste genomföras.

2015 fick pro-separatistiska partier 47,6 procent av rösterna vid en regional omröstning, så frågan om självständighet delar Kataloniens 7,5 miljoner invånare. Däremot vill 70 procent av katalanerna ha en omröstning om frågan, uppger AFP.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

LÄS VIDARE

Europas nya huvudvärk

ÄMNEN I ARTIKELN

Katalonien