Statsbudgeten 2018

Så mycket sänks pensionärsskatten i budgeten

Av: 

Josefin Silverberg

NYHETER

Klyftan mellan pension och lön ska minska.

En av de stora satsningarna i regeringens budget är sänkt skatt för pensionärer – något som pensionärsorganisationerna länge efterfrågat.

Reformen beräknas kosta ungefär 4,4 miljarder kronor och regeringen vill se ett totalt avskaffande av skatten år 2020.

De stora nyheterna i budgeten portionerades som vanligt ut redan innan budgeten i sin helhet offentliggjordes. Finansminister Magdalena Andersson och statsminister Stefan Löfven mötte pensionärer i Stockholm under förra veckan när sänkningen skulle presenteras.

– Vi har lovat sedan oppositionstiden och inte minst i valrörelsen att vi vill ta bort den här orättvisa klyftan i beskattning mellan pension och lön. Vi har redan tagit flera steg, nu fortsätter vi och ser till att pensioner upp till 17000 kronor i månaden inte ska betala mer i skatt än vad en löntagare gör, sade Stefan Löfven till Aftonbladet då.

Takten på avskaffandet av pensionärskatten är för långsam, kritiserade KD:s partiledare Ebba Busch-Thor, som i sin budget har beräknat för ett totalt avskaffande redan under nästa år.

– Jag är så trött på att Sveriges pensionärer återigen får lov att höra att man ska vänta, sade KD-ledaren.

5 000 mindre i skatt för tre av fyra pensionärer

Det är pensionärers inkomster på upp till 17  000 kronor i månaden som får sänkt skatt. Beräkningen är att tre av fyra pensionärer kommer att få sänkt skatt med upp till 5 000 kronor per år.

Pensionärsorganisationerna har välkomnat beskedet men samtidigt pekat på att det inte löser hela den ekonomiska situationen för landets äldre.

– Vi har kämpat i 10 år för en rättvis beskattning av pensionärer. Att de nu väljer att utvidga förslaget till att omfatta fler är mycket positivt. Vi har också fått besked om att skatteklyftan ska vara sluten 2020. Men sänkt skatt löser inte problemen med de alltför låga pensionerna. För det krävs förändringar i pensionssystemet, kommenterade Christina Tallberg, ordförande för PRO.

”Krävs fortfarande förändringar i pensionssystemet”

Även SPF Seniorerna är positiva till sänkningen hoppas att samtliga partier kommer att ställa sig bakom ett fullt avskaffande av pensionärsskatten.

– Men skattesänkningar till pensionärer förminskar inte frågan om att hela pensionssystemet måste ses över. Snarare tvärtom, det är dags att politikerna nu lägger fokus på att förändra systemet så att det ger pensioner som det går att leva på. Denna fråga kommer SPF Seniorerna att fortsätta driva med kraft, har Eva Eriksson, ordförande för SPF Seniorerna kommenterat.

JUST NU: Fråga experten om budgeten

Ställ frågor om budgeten till ekonomen. Vill du läsa senaste nytt om budgeten, klicka på fliken Live-rapportering.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Chatt: Just nu – fråga ekonomen om nya budgeten

ÄMNEN I ARTIKELN

Statsbudgeten 2018

Ekonomisk politik

PRO, Pensionärernas riksorganisation

SPF Seniorerna, Sveriges Pensionärsförbund

Magdalena Andersson