Polisen varnar för sex-sms: ”Radera”

avViktor Adolfsson

Inför och under helgen ska många personer ha mottagit sms med olika typer av formuleringar som sägs göra reklam för en erotisk dejtingsajt. Nu varnar polisen för tilltaget.

– När det hamnar hos oss handlar det ofta om phishing, alltså att man vill ha människors kontouppgifter och personuppgifter. Det är relativt vanligt, säger Anna-Lena Tapper på Nationellt bedrägericentrum till SVT.

Foto: Skärmdump.
Sms:en som skickats ut har sett ut på lite olika sett. Här är ett exempel.

”Vad gör du i helgen?” följt av en inbjudan att klicka sig vidare till en dejtingsajt där man kan hitta ”kåta tjejer”. Så formulerades ett sms som många svenskar fått ta emot de senaste dagarna.

Sms:en, där det förekommer länkar till olika sajter, har nu hamnat på Nationellt bedrägericentrums bord.

– Det är väldigt många som jag jobbar med som har fått de här sms:en. Det är mycket möjligt att det är ett stort utskick, det verkar ju så, säger Anna-Lena Tapper på Nationellt bedrägericentrum till SVT.

”Bara fantasin som sätter gränser”

Enligt Tapper rör det sig om utskick för att kunna få tillgång till kontouppgifter och liknande från den som klickar på länken. Därför rekommenderar hon att man inte klickar på någonting utan bara raderar meddelandet direkt.

Enligt polisen är det inte särskilt konstigt att bedragare kan skicka massutskick till många telefonnummer.

– Det är bara fantasin som sätter gränser. Det är massor av offentliga uppgifter som finns i olika register, säger Tapper.

ARTIKELN HANDLAR OM