Expert: Hamas lägger bollen på Israels planhalva

Elin Nordlund/TT

Publicerad 2024-06-10

FN:s säkerhetsråd. Arkivbild.

FN:s säkerhetsråd har röstat för en vapenvila i Gaza. Hamas välkomnar resolutionen och USA säger att Israel accepterar förslaget.

Betyder det att en vapenvila är nära? Inte nödvändigtvis, enligt Mellanösternexperten Anders Persson.

– Jag har svårt att se att Israel ska välkomna det utan förbehåll.

På måndagskvällen, svenskt tid, röstade FN:s säkerhetsråd för att anta en resolution, som är skriven av USA, om vapenvila i Gaza.

– Det är det mest seriösa och långtgående diplomatiska initiativ som har tagits sedan kriget började, säger Anders Persson, docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet.

– Det är också ett diplomatiskt initiativ som det råder stor enighet kring i det internationella samfundet.

Hamas välkomnar

Kort efter säkerhetsrådets omröstning meddelade terrorstämplade Hamas att gruppen välkomnar resolutionen.

– Det är svårtolkat vad ordet ”välkomnar” betyder. Om det betyder att man accepterar det fullt ut, om man accepterar det med förbehåll eller om det helt enkelt bara är en slug diplomatisk strategi för att skjuta över bollen och pressen på Israel.

USA har tidigare sagt att Israel har accepterat förslaget om vapenvila. Men det är inte säkert att så är fallet.

– USA säger att Israel säger till USA i de diplomatiska förhandlingarna att man gör det, men det är ingen politik som (Israels premiärminister Benjamin) Netanyahu kan stå för offentligt.

– Om Netanyahu accepterar det här förslaget, så som det är skrivet, så innebär det att bara ett av tre av de israeliska krigsmålen uppnås, att gisslan släpps.

Flera krigsmål

Israels mål med kriget är också att eliminera Hamas och att se till att Gaza aldrig igen kommer att utgöra ett hot för Israel.

Netanyahu har upprepade gånger sedan Gazakrigetbröt ut för åtta månader sedan sagt att det inte kommer att ta slut förrän man har uppnått landets mål med kriget.

– Man kan ju tänkta sig att Netanyahu till slut också svarar att man välkomnar det här, men att man har en hel del förbehåll som går stick i stäv med vad texten säger. Det är en ganska vanlig diplomatisk strategi för att inte få bära hela skuldberget.