Ukrainas övertag i kriget: drönare

Moa Persson/TT

Publicerad 2024-06-05

Ukrainska soldater från anti-drönarenheten söker efter ryska drönare. Arkivbild.

När Ukrainas militär bättre integrerar ny teknik i sina styrkor kommer de ryska styrkorna sannolikt känna sig pressade att försöka göra detsamma.

Det är ett måste för att behålla teknisk och taktisk likvärdighet, enligt ISW.

Den USA-baserade tankesmedjan Institute for the study of war (ISW) tar i sin analys upp inlägg från ryska militärbloggare som klagar på hur överlägsna Ukrainas drönare är på slagfältet. En bloggare hävdar att den ukrainska drönaranvändningen är den ”ledande faktorn” i Ukrainas förmåga att avvärja ryska offensiva handlingar.

En anledning verkar vara att ukrainska soldater har en stor fördel när det gäller antalet drönare och drönarförare. Ukraina har även specialiserade och centraliserade drönarenheter inom befintliga markförband, vilket gör det möjligt att bättre integrera spanings- och attackdrönarfunktioner i taktiska manövrer.

Specialiserade ukrainska drönarenheter har riktat in sig på och förstört oskyddad rysk pansarutrustning i Avdiivka-området, vilket hämmar den ryska offensiven i området

Ryska styrkor saknar däremot en centraliserad leveransmekanism från försvarsdepartementet och soldaterna får tillgång till drönare på frivillig basis.

Ryska företrädare har tidigare uttryckt ett behov av att Ryssland centraliserar sin kapacitet för drönarkrigföring, däribland Dmitrij Rogozin, tidigare chefe för den ryska rymdorganisationen.