Orbán säker: "Patrioter" snart i majoritet i väst
Wiktor Nummelin/TT
Publicerad 2024-08-10
Hård kritik från övriga EU får inte Ungerns premiärminister Viktor Orbán att ge upp.
Tvärtom: Redan vid årsskiftet hoppas han på en ”patriotisk majoritet” i västvärlden.
– Det finns flera val på väg där jag tror att vi kan få ett genombrott.
Solen steker över vakterna vid premiärministerns och presidentens palats i centrala Budapest.
Fast när TT och en grupp andra inresta Brysselkorrespondenter tittade förbi var inte Viktor Orbán på plats.
Han hade i stället åkt till Moskva på sin ökända ”fredsresa” för att träffa Rysslands president Vladimir Putin.
Därmed lyckades han snabbt och effektivt göra sig impopulär bland både EU-länder och en stor del av EU-parlamentet – inklusive många partier långt ut till höger.
– Jag tycker att Ungern har agerat på ett provocerande sätt och respektlöst mot övriga medlemsstater, säger exempelvis Charlie Weimers (SD) under EU-parlamentets första sessionsvecka i Strasbourg.
Växande grupp
Men Orbán ger sig inte. Snarare tycker han att tiden talar för honom och hans likasinnade i politiken.
Den nya partigrupp som han just startat i EU-parlamentet – Patrioter för Europa (PFE) – har snabbt införlivat en rad nationalistpartier och blivit tredje störst efter de konservativa och socialdemokraterna.
Och ännu mer är att vänta, även i EU:s ministerråd.
– Den kommer snart att bli näst störst och sedan får vi se. Det finns flera val på väg där jag tror att vi kan få ett genombrott, säger premiärministern i ungersk radio.
Främst syftar han på grannlandet Österrike, där PFE-partiet FPÖ länge varit störst i opinionen, med hopp om att göra partiledaren Herbert Kickl till förbundskansler i höst.
Mindre makt till EU
I Ungern har regeringen i flera år målat upp EU – eller snarare tunga EU-företrädare i Bryssel – som sina politiska motståndare. Tonfallet har blivit allt hårdare: i årets EU-valskampanj påstods envist att övriga EU-länder vill skicka värnpliktiga EU-ungdomar, både kvinnor och män, till fronten i Ukraina.
Samtidigt säger sig Orbán och hans regering inte vara emot EU. Men man vill göra det annorlunda – framför allt genom att rejält minska EU-kommissionens och EU-parlamentets inflytande.
– Mitt europeiska alternativ är en struktur där de politiska initiativen tas av representanter av medlemsstaterna, förklarar EU-minister Janos Boka.
Retoriken har fungerat bra på de ungerska väljarna. Genom att inte hota med att lämna EU skrämmer inte regeringen den som vill fortsatt resa och handla utan gränser. Och även utanför Ungern är det populärt bland många att vilja minska på makten för Bryssel.
Bister minister
Asyl och migration är ett annat huvudtema i Ungern. Också här tycker sig den ungerska regeringen känna ett växande stöd för sina åsikter bland väljare runt om i EU. Och man skulle gärna vilja ha mer stöd även från EU centralt.
Biträdande inrikesminister Bence Rétvári är bister när han visar en dramatiskt tonsatt film där migranter kastar sten och pinnar på ungersk polis.
– Allt möjligt händer vid vår södra gräns, säger Rétvári.
Han är skarpt kritisk till att EU:s domstol dömt ut dryga böter till Ungern för att landet vägrat införa gemensamma regler om asylansökningar.
– Vi skyddar andra länder i Europa. Alla länder (som gör så) borde skyddas moraliskt också, och tackas i stället för att dras inför domstol, säger Rétvári.
Störst vid årsskiftet?
Ungerns regering har de senaste åren kritiserats utifrån för korruption och nepotism, allt svårare förhållanden för oberoende massmedier, minskat oberoende för rättsväsendet och en minst sagt skeptisk syn på hbtqi-frågor. Orbáns agerande hittills under ordförandeskapet har ytterligare förstärkt missnöjet. Allt fler har börjat prata om att EU kan behöva införa ett sätt att kasta ut medlemsländer på – inte bara ta in nya.
– Det är ingen mänsklig rättighet att vara med i EU. Det är ett privilegium, säger EU-parlamentsledamoten Emma Wiesner (C).
En uteslutningsmekanism lär dock ta tid att driva igenom. Och innan det sker räknar Viktor Orbán med att ha blivit ännu starkare.
Redan inom kort.
– Jag kan inte säga att jag lovar – för man ska bara lova vad man själv kan utföra – men min gissning, eller min plan, är att vid årsskiftet så kommer patrioterna i västvärlden, i Europa och i USA, att vara i majoritet, säger Orbán i ungersk radio.