Mordet skakar om – kommunen aktiverar krisstöd

Publicerad 2024-07-06 14.49

Mordet i Tollarp har skakat kommunen.

Nu har man inlett ett krisarbete och flera organisationer bidrar med stöd.

– Många är oroliga och bekymrade och funderar över händelsen, säger Mattias Olsson, tf chef på barn- och utbildningsnämnden i Kristianstad kommun.

I torsdagskväll rullade en brandbil in i den lilla orten Tollarp. Ett dödsfall skulle utredas. När räddningstjänsten kommer in i villan växer utredningen. De hittar en död vuxen man och ett dött barn. Ytterligare ett skadat barn befinner sig i huset.

– På fredagsmorgonen fick vi klart för oss att en elev i vår verksamhet har avlidit, säger Mattias Olsson.

Han är tillförordnad förvaltningschef på barn- och utbildningsnämnden i Kristianstad kommun.

Sedan i går har ett krisarbete pågått. Kopplat till det samarbetar flera organisationer för att bidra med stöd till de som behöver det. Det är skola, sjukvård, socialtjänst, fritidsgård, kyrka och polis som jobbar.

– Det är för att stärka och trygga i Tollarp där incidenten ägt rum. Vi har säkerställt att vi kan ta hand om frågor gällande det, säger Mattias Olsson.

Han beskriver en tryckt stämning i den lilla orten. Många är oroliga och bekymrade över händelsen. Och många har frågor om vad som faktiskt har hänt, förklarar han.

– De vårdnadshavare och barn som blev berörda har vi kunnat möta och besvara de frågor och funderingar som finns, säger han.

Ena barnet vårdas på sjukhus

Parallellt med kommuns arbete jobbar polisen med sin förundersökning. Brottsrubriceringarna är mord, mordförsök och en ”dödsfallsutredning” gällande den avlidne vuxne. Det leds av åklagaren just nu, hon är förtegen om händelsen.

– Vi har samlat in en ganska stor del information och börjar få en rätt så klar bild över läget. Men inte tillräckligt klar för att publicera den, säger chefsåklagaren Pernilla Åström.

Det ena barnet vårdas fortfarande på sjukhus men är ”tillräckligt okej för att kunna prata med”, säger hon.

Mattias Olsson på kommunen fick information om dödsfallet, men inte mycket mer.

– Vi vet inte så mycket själva. Det vi vet är att ett barn avlidit i vår verksamhet.

– Man tänker på familjen och de anhöriga, säger Annica Lundh Notefors.

Grannen: ”Tänker på de anhöriga”

På måndag öppnar fritidsverksamheten i kommunen igen och verksamheterna löper på. Vårdnadshavare som har sina barn där har blivit informerade.

– Vi har professionella medarbetare som är beredda på att hantera frågor som kan komma. Det är svårt att säga hur mycket mer man vet om det privat i olika hem och vilka barn som ställer frågor till sina föräldrar. Men vi förbereder oss för att kunna möta frågor från vårdnadshavare och barn, säger han.

Grannarna i orten känner en stor sorg.

– Det är jätteledsamt. Jag tänker på de anhöriga runt omkring, säger Tollarpsbon Annica Lundh Notefors.

– Jag funderar på hur man ska prata med barnen. Det känns otroligt mörkt, säger en annan.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln