Vd om dödsolyckan: "Kan varken sova eller äta"

Cornelia Mikaelsson / TT

Publicerad 2024-07-09 14.56

En man dog efter att en lotterivagn välte på Kiviks marknad förra veckan.

En man dog och tre skadades i en olycka på Kiviks marknad förra veckan.

Olyckan är inte den första på tivolit.

– Vi har haft några mindre olyckor, men det har aldrig slutat så här illa, säger Tony Andreasson, vd för Axels nöjesfält.

Det var i fredags som fyra personer skadades i samband med att en lotterivagn välte. En man i 55-årsåldern skadades så pass allvarligt att han avled.

Andreasson säger att han varken kunnat äta eller sova sedan dödsolyckan.

– Min första tanke går till familjen. Det som har hänt är så jäkla fruktansvärt. Jag är tredje generationen i företaget och har varit på Kiviks marknad sedan jag låg i barnvagnen. Vi har aldrig varit med om något liknande.

Polisen utreder händelsen som grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

Stormvindar

Enligt åklagare Josefin Sävlund inväntar man polisens tekniska undersökning för att kunna klargöra om bristande säkerhet eller yttre omständigheter bidragit till att lotterivagnen välte.

Flera knallare på marknaden har uppgett att det blåste kraftigt i samband med olyckan.

– Det finns en till förundersökning som gäller vållande till kroppsskada. Det gäller en annan händelse på marknaden där det var något tält som flög iväg, säger Sävlund.

Ingen är ännu delgiven brottsmisstanke.

– Men det är ju jag som är ansvarig och ägare av Kiviks marknad. Om det är något som brustit faller det på mig. Helt plötsligt kom det stormvindar som vi inte förutsett komma. Hela vagnen som jag satt i skakade. Den väger 42 ton, säger Andreasson.

Första dödsolyckan

Det är inte första gången som olyckor inträffat på Axels Nöjesfält. I augusti 2019 svimmade en pojke efter att ha fått ett plastband runt halsen i en åkattraktion.

– Vi har miljontals besökare varje säsong och vi har haft några olyckor, men då har det värsta varit något brutet ben. Det har aldrig varit någon som har avlidit, säger Andreasson.

I väntan på polisens utredning har Axels Nöjesfält valt att avvakta med en intern utredning.

– Vi använder oss av olika säkerhetsprogram som de flesta nöjesparker använder sig av. Vi får utvärdera dem utifrån polisens utredning, säger Andreasson.