Lyxigt skrot på menyn i dansk rymdmiddag

Henrik Samuelsson/TT

Publicerad 2024-05-21

Den blivande rymdkrögaren Rasmus Munk i köket på sin restaurang i Köpenhamn.

Maten i rymden har hittills knappast varit något att ringa hem om. Det vill en dansk stjärnkock ändra på. Från nästa år ska det gå att äta bokstavligen himmelska måltider uppe i stratosfären.

Hur det smakar återstår att se. Men kostar gör det.

33-årige Rasmus Munk serverar till vardags Michelin-belönade rätter i Köpenhamn. Nu har han fått uppdraget att laga och servera maten på Spaceship Neptune, en slags rymdballong som nästa år i privatägd amerikansk regi ska ta resenärer upp till stratosfären.

Munk är känd för experimentella menyer, där små rätter kallas för ”intryck”.

– Vi vill berätta historier genom maten, säger han till nyhetsbyrån AP.

– Jag tror det blir ännu större intryck när man är där uppe och tittar ner.

Neptune ska gå upp till 30 000 meters höjd. Det räknas formellt inte som yttre rymden men är tillräckligt högt för en lyxmiddag med bra utsikt över jordytans krökning.

Ingredienserna är långt ifrån klara, men Munks experimentella ådra förnekar sig inte.

– En av sakerna vi jobbar på är att få till ätbara bitar rymdskrot från satelliter.

33-åringen ska följa med upp för att laga och servera maten under de sex timmar långa resorna. För övriga passagerare är biljettpriset fullt i klass med de astronomiska sammanhangen: 495 000 amerikanska dollar, motsvarande 5,3 miljoner kronor, per person.

Rasmus Munks restaurang Alchemist i östra Köpenhamn har sedan 2020 två stjärnor i Michelins berömda guide.