Pappan: Rawa Majid gömmer sig nära Afghanistan

Simon Uggla/TT

Publicerad 2024-05-18

Foxtrotledaren Rawa Majid. Bilder från Tullverkets förundersökning. Arkivbild.

Gängledaren Rawa Majid har suttit fängslad i Iran men är nu fri och gömmer sig nära Afghanistan, säger hans pappa till Aftonbladet.

– Han är som ett spöke.

Den tidigare ledaren för det splittrade Foxtrotnätverket Rawa Majid, även kallad Kurdiska räven, är internationellt efterlyst för anstiftan till mord och synnerligen grova narkotika- och vapenbrott. Han har befunnit sig på flykt utomlands i flera år.

Polisen har kunnat följa honom genom aktivitet i sociala medier, men plötsligt en dag i höstas försvann Majid från radarn.

– Det sammanföll med att journalister kom med uppgifter om att han skulle ha gripits i Iran. Sedan har det varit tyst, har Jale Poljarevius, underrättelsechef i polisregion Mitt, tidigare sagt till UNT.

Fängslad i Iran

I en intervju med Aftonbladet på plats i irakiska Kurdistan bekräftar nu gängledarens pappa att sonen greps sedan han försökt ta sig in i Iran utan pass. Han ska ha suttit fängslad under en stor del av det gångna året, men nu befinna sig i frihet.

– Det senaste samtalet var för en månad sen. Då sa han: ”Jag är ute nu och jag är glad. Jag är utanför Iran”. Vart han hade åkt? Jag vet inte. När jag frågade honom sa han: ”Jag är nära Afghanistan”, säger han till tidningen.

Pappan är själv dömd till villkorlig dom för pengatvätt kopplad till sonens narkotikaaffärer. Även Majids mamma är dömd för samma brott, men håller sig undan sitt fängelsestraff.

Pappan befinner sig, liksom delar av familjen, i Irak. Enligt honom skyddas de av polis och säkerhetstjänst.

– Vi har goda relationer med politiker och med alla som har makt här, säger han till Aftonbladet.

”Går inte att försvara”

Rawa Majid säger sig enligt pappan ha slagit in på en väg där han inte kan backa.

– Ibland säger han det är inte mitt fel, alla är mot oss, vi måste försvara oss. Men det går inte att försvara. Det är andra oskyldiga folk som drabbas mest.

Vad tycker du borde hända med din son?

– Trots allt är det min son och jag har fortfarande stor kärlek till honom. Det är mitt första barn. Jag tycker synd om honom. Kanske det bästa vore att han satt i fängelse, kanske i Sverige, och får sitt straff för vad han har gjort, säger han till Aftonbladet.

ANNONS