Se ner – huggormarna är på bettet

Marcus Lindström/TT

Publicerad 2024-05-02

Under parningssäsongen är det mer vanligt att få syn på huggormar. Arkivbild.

Med vår och parningssäsong blir huggormarna allt mer aktiva – och synliga i klungor.

– Men att ormen skulle vara mer farlig nu än i sommar finns det inga starka belägg för, säger Johan Nylander, grod- och kräldjursexpert.

Under våren är chansen – eller risken – som störst att stöta på huggormar i naturen, enligt Johan Nylander, herpetolog vid Naturhistoriska riksmuseet. I april och maj pågår ormens parningssäsong, vilket gör att enskilda individer tenderar att förflytta sig och ses i grupp.

– På våren har de precis krupit ut från sina övervintringsplatser för att para sig, samtidigt som gräset är kort. Det kan göra att flera ormar kan synas i närheten av varandra. Därefter sprider de ut sig och då blir de svårare att få syn på, säger Johan Nylander.

Lurar vid gräskanter

Uppemot 400 personer blir huggormsbitna varje år i Sverige, varav cirka hälften får milda symtom. Giftet har potential att ta död på människor, även om det är mycket ovanligt.

Framför allt bör kortvuxna personer – och barn – vara extra försiktiga kring huggormar. Giftet kan också innebära en stor fara för husdjur.

– Ormarna gillar att sola i områden där kort gräs övergår i långt gräs. Det är också samma typ av terräng som ofta finns bredvid asfalterade vägar, precis så långt bort som ett hundkoppel räcker. Man bör alltså tänka sig för när ens hund nosar längs vägkanten, säger Johan Nylander.

– Blir hunden biten gäller det att snabbt ta den till veterinär.

Flera myter

Enligt Johan Nylander finns det flera myter som omgärdar huggormars beteende och egenskaper, bland annat att djuret skulle vara giftigare på våren än under andra delar av året.

– Det finns inga studier som kan fastställa att det är på det sättet, även om det är ett påstående som florerar.

En annan myt är att små – och unga – huggormar skulle vara giftigare än större huggormar.

– Det korta svaret är att den större är farligare. Den har större tänder, större giftmängd och har lättare att bita igenom. Andra arter av ormar kan ibland få en annan giftsammansättning när de växer sig större, men det finns inga belägg för att det är på det viset med svenska huggormar.

ANNONS