USA och Israel lämnar Unesco

TT

Publicerad 2017-10-12

USA kommer vid årsskiftet att dra sig ur FN-organet Unesco, enligt utrikesdepartementet i Washington.

– Ett utträde är alltid en signal, säger Mats Djurberg, generalsekreterare på svenska Unesco och kallar beskedet "tragiskt".

Även Israel meddelar att landet lämnar organisationen.

"Jag beklagar djupt beslutet från USA att dra sig ur Unesco", säger Unescos generalsekreterare Irina Bokova i ett uttalande.

Utträdet från FN-organet, som arbetar i frågor om utbildning, vetenskap, kultur och kommunikation, sker den 31 december.

– Vi beklagar att USA väljer att lämna organisationen. Ett starkt USA behövs i det multilaterala systemet. Vi ser att Unescos mandat är viktigare än någonsin. Vi behöver ett USA som står upp för press- och yttrandefrihet, vetenskap, utbildning och mot extremism, många av de frågor som är aktuella i dag, säger Mats Djurberg, generalsekreterare på svenska Unesco, till TT.

Blir svårare att driva

USA slutade att ge pengar till FN-organet efter att det gav Palestina medlemskap 2011. Washington-regeringen har återkommande kritiserat Unesco för resolutioner som USA anser är anti-israeliska.

Enligt utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) har både Sverige och andra medlemmar sedan dess säkerställt att USA:s beslut om medlemsavgiften inte ska leda till några konsekvenser för organet. Något man även kommer att fortsätta med nu.

– Ett starkt FN och ett starkt Unesco behövs mer än någonsin. Unesco är en viktig aktör inte minst för pressfriheten, för journalister och konstnärers trygghet och rättigheter. Det är delar av demokratin som är mer hotad än på länge. Så vi kommer att fortsätta öka engagemanget för Unesco, säger han.

Fridolin vill inte spekulera i varför USA har valt att lämna FN-organet, men konstaterar att det så klart en del av USA:s politik.

TT: Varför tror du att det här kommer nu?

– Det måste vara USA som svarar på det, säger han.

Stor skuld

Inte heller Mats Djurberg vill inte spekulera i om utträdet är ett resultat av vilken president som styr USA, men konstaterar att tajmingen är anmärkningsvärd när Unesco just nu är inne i en process för att välja en ny generalsekreterare. Irina Bokova har suttit på posten sedan 2009 och hennes mandat är på väg att gå ut.

Unesco utser bland annat världsarv, men Djurberg konstaterar att organisationen arbetar med en rad andra frågor, som hat och hot mot journalister, motarbeta propaganda och verka för fred och säkerhet.

– Vi behöver fler krafter som står upp, inte färre, och det är FN:s engagemang som avgör vad man göra. När USA drog sig finansiellt ur så innebar det ett tapp på 30 procent av Unescos finansiering. Men det finns länder som Sverige som ökat sitt engagemang i Unesco de senaste åren.

Samtidigt har USA en stor skuld på omkring 500 miljoner dollar till FN-organet, enligt Djurberg. Han hoppas att andra länder nu kan kliva fram när USA lämnar.

– Det är väl en förhoppning, och har visat sig i andra sammanhang, som när USA drog sig tillbaka i frågor om sexuell reproduktiv hälsa.

Även Israel

USA kommer inte att ha någon rösträtt i organisationen men kan ha kvar ett engagemang som observatör.

– Unescos mandat är mer relevant än någonsin. Man får nästan gå tillbaka till när Unesco bildades 1945 och man då hade erfarenheter från andra världskriget om hur man använde kultur för att göra skillnad på människor, utbildning för att hjärntvätta människor och vetenskap för att tillverka fruktansvärda bomber. Och man använde kommunikation, som är Unescos fjärde ben, propaganda, för att människor inte skulle få saklig information, säger Mats Djurberg.

Premiärminister Banjamin Netanyahu säger att även Israel förbereder sig för att lämna Unesco. I ett uttalande säger han också att USA:s beslut att lämna FN-organet var "modigt och moraliskt".

Netanyahu har instruerat Israels utrikesdepartement att förbereda skilsmässan.

Följ ämnen i artikeln