Svåra utmaningar väntar Mexikos nye president

Foto: Eduardo Verdugo/AP/TT
Mexikos nye president Andrés Manuel López Obrador svärs in på posten efter att ha vunnit en jordskredsseger i somras.

avTT

NYHETER

Mexikos nye president Andrés Manuel López Obrador har svurits in på posten efter en rekordseger i somras. Nu väntar honom en rad tuffa uppgifter för att komma till rätta med landets problem.

Den vänstersinnade 65-åringen vann en jordskredsseger i presidentvalet i juli och hans parti Morena, som är blott fyra år gammalt, har dessutom majoritet i kongressens båda kammare.

López Obrador, ofta kallad AMLO, har lovat att driva igenom snabba förändringar efter att Mexiko styrts av samma två partier i 89 år. Men alla gläds inte över den nye presidentens utfästelser. Kritikerna anser att han är både auktoritär och radikal och den mexikanska börsen har fallit de senaste veckorna.

López Obrador anlände till insvärningsceremonin i sin lilla vita Volkswagen och möttes av ett hav av entusiastiska sympatisörer. Härnäst väntar dock en tuff tid när den nye presidenten ska ta tag i alla de utmaningar som väntar honom, bland annat en utbredd korruption, ett ständigt eskalerande våld mellan drogkartellerna och den mexikanska staten samt den karavan med 6 000 centralamerikanska migranter som har slagit läger vid gränsen mellan Mexiko och USA.

Dessutom måste López Obrador lyckas navigera den svåra diplomatiska terrängen norrut för att inte hamna alltför mycket på kant med grannen Donald Trump.