Psykisk ohälsa

Ny studie: Snart har alla en släng av adhd i sina gener

Av: 

Eneida Berisha

NYHETER

Förutom att adhd är besvärligt för personen som kämpar med diagnosen så kan den även vara ett problem för hela familjen. Nu har forskare gjort en viktig upptäckt som de hoppas ska underlätta, skriver danska TV2.

Föräldrar till barn med adhd kan ibland erfara att deras barns hyperaktivitet avfärdas som dålig uppfostran. Men en stor internationell studie, som publicerats på Natural Genetics, tar nu bort en del av den pressen från familjen, rapporterar danska TV2.

Den slår fast att alla människor har en släng av adhd-gener, men att vissa bara är mer hårt drabbade än andra.

Forskare har länge vetat att ungefär fem procent av barn i skolåldern och 2,5 procent av alla vuxna har adhd samt att ärftligheten ligger på 70–80 procent. Vilka gener som ligger bakom benägenheten att få adhd har dock varit ett mysterium.

Ny studie slår fast att alla människor har en släng av adhd-gener, men att vissa bara är mer hårt drabbade än andra.
Ny studie slår fast att alla människor har en släng av adhd-gener, men att vissa bara är mer hårt drabbade än andra.

Forskare: Tar skulden från föräldrarna

För första gången har ett stort internationellt samarbete, lett av forskare från det danska psykiatriprojektet ”iPSYCH” lyckats identifiera 12 genetiska varianter som ökar risken för adhd.

– Vår studie visar att det är ett verkligt, genetiskt tillstånd som påverkar hjärnan, säger Anders Børglum, forskningsledare i iPSYCH och professor vid Aarhus Universitet till kanalen.

Forskarna har nu de första bevisen på vilka tolv platser i arvet som kan härledas till utvecklandet av diagnosen – att arvet trumfar miljön helt enkelt.

– Det viktigaste här och nu är att ändra den generella uppfattningen att föräldrar till barn med adhd är dåliga föräldrar, säger Anders Børglum till kanalen.

ANNONS

Shoppa härliga reakläder och skor - nu kan du fynda varor till 25% rabatt hos Ellos!

Extern länk från Ellos

Gå till rean

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Psykisk ohälsa

Adhd

Familj

Barn & unga