Förskolebarnen serverades bröd – med krossat glas i

avNicole Gustafsson

I onsdags fick en förskola i Stockholm rådet att servera kanelbullar och clementiner till barnen.

Detta för att lättare bädda in det livsfarliga glassplittret barnen fått i sig – genom förskolans hembakade bröd.

I onsdags morse dukades det upp frukost på den kommunala förskolan söder om Stockholm. En del av den bestod av bröd som förskolan själv hade bakat. Men det som fanns i brödet tillhörde inte de vanliga ingredienserna.

I brödet som förskolan serverade fanns nämligen livsfarligt glassplitter. Något som upptäcktes samtidigt som 13 förskolebarn och fyra pedagoger åt av det hembakta brödet, något Mitt i har rapporterat om.

Strax efter händelsen beslutade förskolan att ta kontakt med barnens föräldrar. En uppmaning de gav var att föräldrarna skulle ha koll på barnen under kvällen.

– Man blir ju förskräckt när någon ringer och säger att man ska titta efter blod i avföringen eller om ungen kräkts. Det är bara att hoppas att det var en olycka eller ett misstag som låg bakom glassplittret, säger en förälder till Mitt i.

Fick råd att ge barnen kanelbullar

Förskolan kontaktade även sjukvårdsupplysningen för att få råd om hur de skulle ta hand om barnen på bästa sätt. Där ska de ha fått rådet att ge de berörda barnen kanelbullar och clementiner, vilket lättare ”bäddar in” eventuellt glas i kroppen.

Pedagogerna sprang därför och köpte det, säger en förälder till Mitt i.

Hur glassplittret hamnat i brödet är oklart, men förskolan har inlett åtgärder. Köket där brödet bakades håller stängt tills man vet vad som inträffat, och så inte fler liknande händelser ska ske.

– Händelsen har berört oss alla och väckt många frågor. Vi beklagar verkligen det som hänt och den oro det skapat, säger förskolechef på kommunens hemsida.

Under fredagen uppger förskolan att inget av barnen som fått i sig brödet har fått några symptom.

– Idag känner vi oss lättade över att inga barn eller pedagoger har kommit till fysisk skada, säger förskolechefen.