Polis i Myanmar stormade rohingyaläger

avTT

Foto: TT
Delstaten Rakhine i Myanmar.

Fyra personer ur den muslimska minoritetsgruppen rohingya skottskadades när polisen stormade ett flyktingläger nära Sittwe i delstaten Rakhine.

I samband med insatsen greps två män som misstänks för delaktighet i ett misslyckat försök att smuggla ut ett hundratal rohingyer från ett läger och vidare ut ur landet med båt, uppger polisen.

Tiotusentals rohingyer har förvisats till flyktingläger utanför Sittwe sedan 2012 när Rakhine drabbades av en våldsvåg. De tillåts inte lämna lägren.

Ett vittne säger till nyhetsbyrån Reuters att polisen sköt mot personer som tagit sig ut för att titta på gripandena. Polisens version av händelseförloppet är att poliserna omringades av stenkastande rohingyer som var beväpnade med svärd.

Rohingyerna är enligt FN en av världens mest utsatta och förföljda minoriteter. I augusti förra året slog militären ner hårt mot rohingyer i delstaten Rakhine, vilket tvingade över 700 000 människor på flykt över gränsen till Bangladesh. Minst 10 000 människor dödades, enligt FN.

Konflikten mellan muslimerna och den buddhistiska majoriteten har varat i årtionden.

ARTIKELN HANDLAR OM