”Vi ska hitta honom vid liv”

3 000 frivilliga från Missing People letar efter Dante, 12

avSusanna Nygren

Frivilliga offrar sömn för att hitta 12-årige Dante som har varit försvunnen sedan i tisdags eftermiddag.

Enligt Missing people är folks vilja att hitta pojken enorm.

– Vi har svårt att få folk att gå hem och sova. En del sover tre och en halv timme, sedan kommer de hit igen, säger Jörgen Olsson, pressansvarig för Missing people.

På parkeringsplatsen utanför fotbollsarenan i Falkenberg ringlar en lång kö med människor som vill anmäla sig till Missing people. Många var på plats redan klockan 8 trots att dagens anmälningar inte öppnade förrän kl 10.

1 av 9 | Foto: KRISTER HANSSON
Foto: PRIVAT/Polisen
Dante, 12 år, är försvunnen i Falkenberg,

Hoppet lever fortfarande att hitta Dante vid liv.

– Vi ska söka tills vi hittar honom vid liv. Det är också känslan som folk har här, säger Jörgen Olsson.

Under gårdagen fick Missing people besök av Dantes pappa som ville visa sin tacksamhet och peppa de frivilliga.

– Han sa ”Hur ska jag någonsin kunna ge tillbaka till de frivilliga som hjälper till att leta efter vår son?”. Då var det många här som fick tårar i ögonen. Det blir mer verkligt och personligt när man får höra pappans ord, säger Jörgen Olsson.

Jörgen Olsson beskriver pappan som orolig men väldigt tacksam över allas engagemang.

”Kan berätta hur Dante beter sig”

Han berättar att familjen har varit ute och sökt själva men inte med Missing people.

– Anhöriga måste vara tillgängliga för polisen och oss för att ge information. De sitter inne med många svar. De kan berätta hur Dante beter sig i olika lägen.

De sökande har fått instruktioner om att gå försiktigt fram om de skulle hitta Dante. Med tanke på hans funktionsvariation med Downs syndrom så gäller det att ta det lugnt och vara varsam om man skulle möta honom, förklarar Jörgen Olsson.

Vid 22-tiden på onsdagen var 3 000 personer från Missing people ute och letade. Det är den största insatsen någonsin av frivilligorganisationen. Flera har kommit långväga ifrån hela Sverige. Men söket har också fört boende i Falkenberg närmare varandra.

Kommunanställda tillåts leta på arbetstid

– Folk har sagt att Falkenberg aldrig blir detsamma igen efter detta. Man har kommit närmare varandra och känslan är att man tar hand om varandra mer, säger Jörgen Olsson. 

Falkenbergs kommun befinner sig just nu i stabsläge – efter att anställda tillåtits att delta i sökandet efter Dante, skriver Göteborgs-Posten.

– Ett barn har försvunnit och jag tror att alla kan sätta sig in i den här oerhört smärtsamma och svåra situationen. Den berör oss alla djupt. Det betyder att den här frågan är prio ett för kommunledningen och att vi stöttar på alla sätt vi kan, säger kommunchefen Lars Fröding till GP.