Här blir kvinnodagen en röd helgdag

avMalin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:

Den 8 mars i år kan invånarna i Berlin se fram emot en ny ledig dag. Den internationella kvinnodagen blir nämligen en röd dag efter omröstning i stadens parlament.

Den internationella kvinnodagen, som infaller den 8 mars, ska bli en röd dag i tyska huvudstaden Berlin. Det röstade Berlins delstatsparlament igenom på torsdagen – 87 röster mot 60 ville att dagen skulle bli arbetsfri. Det är det röd-gröna styret som råder i staden som ligger bakom beslutet.

– Det här är ett tecken på att vi är på väg mot att uppnå jämställdhet mellan kvinnor och män, sa Derya Caglar, jämställdhetspolitisk talesperson för Socialdemokraterna SPD, skriver Dagens Nyheter.

Redan från och med i år kan invånarna se fram emot den nya lediga dagen. Men införandet har mötts av protester från oppositionen. Det liberala partiet FDP menar att en ny helgdag kan skada näringslivet och tillväxten i huvudstaden. Och Kristdemokraterna CDU tycker att reformationsdagen den 31 oktober skulle blivit helgdag – dagen då Martin Luther ska ha spikat upp de 95 teserna på kyrkporten i Wittenberg.

Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Genrebild.

Andra dagar som var på tapeten var den 9 november, årsdagen av Berlinmurens fall, och Kristallnatten, som var kulmen på de våldsamma pogromerna mot judarna i Tyskland. Men nu föll valet på kvinnodagen, som är en högtidsdag sedan 1977 efter beslut av FN:s generalförsamling.

Nästa år kommer även den 8 maj vara en tillfällig helgdag, enligt Berlins parlaments beslut. Detta för att uppmärksamma att det har gått 75 år sedan andra världskriget tog slut och då Nazityskland föll, skriver DN.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM