Gåtfullt försvinnande: Var är Agnes, 17?

Varit spårlöst borta i två veckor

avAnders Johansson

17-åriga Agnes sågs på en övervakningsfilm för två veckor sedan – sedan dess är hon spårlöst borta.

Polisen befarade inledningsvis att hon utsatts för ett brott.

– Vi är intresserade av alla uppgifter om hur hon försvann och var hon kan befinna sig nu, säger Marcus Peter vid polisen i Dalarna.

Agnes försvann från Mora i Dalarna för snart två veckor sedan, natten till den 26 januari. På eftermiddagen samma datum syntes hon i ett köpcenter i Sollentuna, norr om Stockholm, där hon filmades av en övervakningskamera.

Det är sista spåret efter 17-åringen.

Enligt Aftonbladets uppgifter finns det anledning att anta att hon inte håller sig undan frivilligt. Det som först betecknades av polisen som försvunnen person har därför uppgraderats.

– Det har upprättats en anmälan om människorov och den är överlämnad till åklagarmyndigheten, säger Marcus Peter.

Den typen av allvarliga brott hanteras av riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

– Vi har fått in ärendet i dag och ska nu titta på det, sa vice chefsåklagare Marie Lind Thomsen i går eftermiddag.

I dag fredag beslutade Kammaråklagare Eva Wintzell att en förundersökning inte ska inledas. Det bedöms att det i nuläget inte finns anledning att anta att brott har förövats.

Polisen är ändå fortsatt intresserad av tips.

1 av 2 | Foto: Privat
17-åriga Agnes

Efterlyst på Facebook

Polisen i Dalarna har efterlyst Agnes och även lagt ut efterlysningen på sociala medier i hopp om att få information. Det skedde den 1 februari.

Sedan dess har efterlysningen delats över 11 000 gånger – även av olika polisdistrikts konton. Polisen Norrmalm har delat till sina följare samt till kollegorna i Stockholm City, och även fört ut detta till de poliser, fältassistenter, ungdomsjour och ordningsvakter som arbetar i centrala Stockholm. Hittills utan något genombrott.

Övervakningsfilmen från Sollentuna är en indikation på att hon kan befinna sig i Stockholmsområdet. Det finns en något förhöjd sannolikhet att hon kan vara någonstans i området Sollentuna-Solna-Tensta/Husby. Samtidigt kan det inte uteslutas att hon är utomlands.

Oroliga föräldrar

Marcus Peter vid polisen i Dalarna vill för närvarande inte lämna fler detaljer om ärendet än vad som sägs i efterlysningen. Polisen avvaktar nu ett eventuellt åklagarbeslut att inleda en förundersökning. Föräldrarna är mycket oroliga och efter samråd med dem publicerar nu Aftonbladet bilder på Agnes och hennes signalement:

  • 155 cm lång, smal kroppsbyggnad

  • Axellångt mörkblont hår med ljusa slingor

  • Blå ögon

  • Bar en vinterjacka i lila-röd färg med en pälskrage

  • Hade en blågrön ryggsäck och sannolikt svarta, ankelhöga vinterkängor.

Vet du något? Kontakta polisen på telefon 11414.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mora

Dalarna

Sollentuna

Brott