Polska köttet blev skolmat – i Sverige

100 kilo sjukt kött såldes i Sverige

Av: Christoffer Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

De sjuka korna slaktades i Polen.

Köttet serverades sedan till skolbarn i Stockholm.

– Restaurangerna har mottagit köttet via sina leverantörer, säger Louise Nyholm, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

Sjuka kor avlivades på ett polskt slakteri, vilket avslöjades på smygtagna filmer.

En stor mängd kött exporterades sedan till olika länder i Europa – bland annat till Sverige.

Livsmedelsverket, som utrett den polska köttskandalen, uppger att närmare en kvarts ton kött från de sjuka korna nådde Sverige. Totalt ska cirka 100 kilo ha konsumerats.

Polska köttet blev skolmat

Köttet spårades till en restaurang i Uppsala, en restaurang i Stockholm samt till fem kök i Stockholmsområdet som tillhör ett skolmatsföretag. Företaget lagar mat åt flera skolor över hela Stockholm.

Hur många kilo av det osäkra köttet som nått ut till barn var oklart men totalt ska 85 kilo av köttet ha serverats i Stockholmsområdet och 14 kilo i Uppsala.

– Det finns ingen anledning att tro att de här restaurangerna har gjort något fel. De har mottagit köttet via sina leverantörer. När vi har spårat det här har alla företag varit behjälpliga att samla in köttet, säger Louise Nyholm, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

Borta från marknaden

Livsmedelsverket har inte fått några indikationer på att någon farit illa av maten.

– Vi betraktar köttet som osäkert, det vill säga hälsoskadligt, men det behöver inte betyda att det är det. Vi har inte hört att någon drabbats hälsomässigt, säger Nyholm.

Under fredagen gick Livsmedelsverket ut med att man var färdig med spårningen av köttet som sålts från Polen till företag i Sverige och att allt kött nu var borta från marknaden.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson uppger att hon är djupt bekymrad över nyheterna om det polska köttet.

– Detta är ett oerhört allvarligt brott mot livsmedelslagstiftningen och helt oacceptabelt! Det polska företaget har enligt uppgifter medvetet slaktat sjuka djur och sålt kött som inte har kontrollerats enligt gällande lagstiftning, säger hon i en kommentar till Aftonbladet.

Aftonbladet har sökt företrädare för företaget bakom skolmaten.

Publicerad:

LÄS VIDARE