Här är skolan som vägrar servera rött kött till eleverna
Uppdaterad 2019-11-13 | Publicerad 2019-02-19
På Anna Whitlocks gymnasium i Stockholm finns inte kött från nöt, gris eller lamm på menyn.
– Det här är vårt sätt att bidra till en minskad köttkonsumtion som inte är bra för klimatet, säger restaurangchef Michaela Tengblad.
På Stockholms nyaste gymnasieskola, Anna Whitlocks gymnasium i Kungsholmen, serveras inget rött kött – överhuvudtaget. Eleverna på skolan får välja mat från en meny som är antingen vegetarisk eller helt vegansk, vilket Dagens Nyheter uppmärksammat.
Michaela Tengblad som är restaurangchef på skolan säger att beslutet är givet.
– Vi har en hållbarhetstråd som genomsyrar hela skolan– vilket inkluderar elevernas lunch, säger Tengblad till Aftonbladet.
Eleverna är positiva
Förutom de vegetariska och veganska alternativen kan eleverna välja svensk kyckling eller fisk, alltså ”vitt” kött, med motiveringen att det är en mer hållbart än produktion av rött kött.
– Man måste börja nånstans. Det här är vårt sätt att bidra till en minskad köttkonsumtion som inte är bra för klimatet, säger hon.
Reaktionerna från de 2 000 eleverna har enligt Tenglad bara varit positiva och inbringat en trygghet hos dem och använder skandalen med det polska köttet.
–Det vet de inte kommer att hända här eftersom vi har koll på det som produceras och köps in. De är glada, de vet att det inte finns någon plan b för vår planet. Vi måste våga ställa om.
”Handlar om folkhälsa”
Förutom lunchmenyerna har skolan dessutom ett rawfood-café, serverar inga mjölkprodukter och kärnar sitt eget smör, vilket är i led med skolans vision.
– Sättet vi arbetar på är modernt. Vi jobbar med utbildning för att öka medvetenheten hos eleverna.
Förutom att bidra till miljömedvetenhet hos unga menar Tenglad att det dessutom handlar om elevernas väl och ve.
– Det är en hälsofråga. Lärarna ser hållbarheten hos de unga, de håller hela dagen – för att de äter en bra lunch. Det blir lugn och ro i klassrummen och de kan ta in lärandet, säger Tenglad.
Skolans matbudget är cirka 30 kronor – vilket är några kronor mer än medel på Stockholms gymnasieskolor, skriver DN. Tenglad menar att det inte behöver vara dyrt att vara hållbar.
– Jag är mamma. Mina barn ska få rätt att fortplanta sig och leva kvar – det fungerar inte med sättet vi lever idag, säger hon och fortsätter:
– Matfrågan kommer alltid vara laddad, men vi kan inte fortsätta konsumera kött som vi gör.