Lena Mellin om den nya regeringen

"Det var många överraskningar"

Fredrik Reinfeldts nya regering bjöd på många överraskningar.

En del riktiga bomber.

– Peter Norman och Anna Karin Hatt var högst oväntade, säger Aftonbladets politiska expert Lena Mellin.

Lena Mellin.
Lena Mellin.

När Fredrik Reinfeldt snabbt rabblade upp sin nya regering stod det klart: Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson M), finansmarknadsminister Mats Odell (KD), infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) och högskoleminister Tobias Krantz (FP) får lämna sina poster.

"Många överraskningar"

In kommer flera nya namn. Bland andra Anna Karin Hatt, Peter Norman, Erik Ullenhag och Ulf Kristersson.

– Det var många överraskningar. Sju nya ministrar och flera personer som får nya befattningar, säger Lena Mellin.

Hon anser att de två absolut största bomberna som Reinfeldt släppte var Anna Karin Hatt som blir statsråd i näringsdepartementet och Peter Norman, nytt statsråd i finansdepartementet.

Hatt är en före detta ledarskribent och vd. 2003–2006 var hon stabschef för Centerpartiets partiledarstab och har också varit talskrivare på Centerpartiets partiledning.

– Hatt får en ny inrättad post. Hon är en av Maud Olofssons gamla medarbetare och har jobbat väldigt nära henne, hon är nog vald med hjärtat. Anna Karin Hatt har inte haft några politiska uppdrag tidigare, så allt detta blir väldigt nytt för henne, därav är detta en överraskning, säger Mellin.

Diplomatjobb

Peter Norman har en bakgrund i den finansiella sektorn som sjunde AP-fondens vd och blev först nyligen medlem i Moderaterna. Även han är ett mycket oväntat val enligt Mellin.

– Han var med och hjälpte till i samband med Carnegie och gjorde då uppenbarligen mycket väl i från sig. Han har inte heller haft politiska uppdrag innan.

– Erik Ullenhag är också rätt överraskande. Hans fru har nyligen fått diplomatjobb i Jerusalem och de har två små barn. Jag undrar vad som händer med hennes nya tjänst nu, säger Lena Mellin.

Lena Mellin pekar även på det faktum att Eskil Erlandsson nu får ökande befogenheter och blir minister över hela landsbygden.

"Inte så jämställd"

Och att Nyamko Sabuni får nytt jobb och blir jämställdhetsminister men inte längre är migrations- och integrationsminister.

– Hon har inte varit så lyckad i den rollen. Hon har varit stenhård i de frågorna och det är inte så bra förhållningssätt. Som jämställdhetsminister vet jag inte hur hon blir, hon är ju inte så jämställd själv. Hennes man tar ju hand om allt hemma, säger Mellin.

Det mest utsatta jobbet i den nya regeringen kommer Ulf Kristersson att få. Han tar över som Socialförsäkringsminister efter Cristina Husmark Pehrsson M).

– Men av döma av det Reinfeldt sa så räknar inte regeringen med nya nedskärningar utan tänker snarare vårda reformerna de redan har, så han kommer nog få en betydligt enklare resa än Husmark Pehrsson, säger Lena Mellin.

Publisert: