Valet 2010

De rödgröna lovar att satsa på småföretagare

Av: 

Anette Holmqvist

Eva Buskas

Peter Eriksson (MP), Mona Sahlin (S) och Lars Ohly (V) på Noliamässan på tisdagen. De rödgröna partiledarna lovade där en större satsning på småföretagare om de vinner valet i höst.
Peter Eriksson (MP), Mona Sahlin (S) och Lars Ohly (V) på Noliamässan på tisdagen. De rödgröna partiledarna lovade där en större satsning på småföretagare om de vinner valet i höst.

NYHETER

De rödgröna lovar att satsa på småföretagen om de vinner valet.

Vid Noliamässan i Piteå nu på förmiddagen presenterade de rödgröna ännu ett vallöfte.

– Det är 40 dagar kvar till valet. Varje dag kommer vi att prata om jobben, för oss är det en viktig del. Många av våra nya idéer finns där, säger Mona Sahlin.

De rödgröna åkte till Norrbotten med ett sexpunktsprogram för småföretagande i bagaget. Många delar var kända sedan tidigare, som till exempel en extra utdelning från Vattenfall på fem miljarder som ska gå till en riskkapitalfond för näringslivet. Men annat var nytt, som till exempel att avskaffa sjudagarsregeln i karenstiden som regeringen nyligen infört och som innebär att den kortaste karenstiden nu är en vecka för en egenföretagare.

– Det är väldigt många småföretagare som har reagerat på det här. Vi vill ändra till möjligheten att ha en dags karens. Det här kommer framför allt att gynna unga kvinnor med små barn som tycker att det känns otryggt med sju dagars karens. Det här är ett mycket välkommet förslag, säger Peter Eriksson.

Ska se över sjuklönekostnader

De rödgröna lovar också att se över sjuklönekostnaderna för småföretagen.

– Det är ett av de problem som måga småföretagare lyfter. vi ska försöka ändra det så att småföretagare inte drabbas. Det här är också bra för dem som inte är hundra procent friska varje dag som lättare kan få jobb, säger Lars Ohly.

Från scenen på Noliamässan lovade Mona Sahlin också att det blir stopp för privatiseringar och statliga utförsäljningar om de rödgröna vinner valet. Bland annat hoppas hon kunna dra i handbromsen för privatiseringen av Bilprovningen.

Sahlin mer hemtam

– Jag hoppas verkligen att det går att backa bandet där, säger hon. Apoteket kan inte lika lätt köpas tillbaka, men det blir stopp för alla nya utförsäljningar, säger hon.

Det blev också tydligt att Mona Sahlin känner sig alltmer hemtam i rollen som statsministerkandidat. Från scenen frågades de tre partiledarna ut av den norrländske komikern Ronny Eriksson. En besvärlig fråga om Natoövningar i Sverige fick Ohly och Eriksson att tystna och titta frågande på Sahlin.

– Titta, nu ser alla på mig, konstaterade Sahlin och gav sedan besked om att de rödgröna säger tvärt nej till svenskt medlemskap i Nato.

Moderaternas näringslivspolitiske talesperson Tomas Tobé är dock kritisk till utspelet.

– Jag tycker att det är makalöst att även när man presenterar en företagarpolitik lyckas man få hälften av förslagen att handla om ökade bidrag, säger han.

Att de rödgröna vill öka tryggheten för att få fler att våga starta företag är ett argument han inte ger mycket för. – Det kan inte vara det centrala, det företagen behöver är besked om hur mer de ska kunna bli mer lönsamma och få stabila regler. De rödgröna vill till exempel inte tala om sina andra förslag om fördubblad arbetsavgift för unga, förmögenhetsskatt och kilometerskatt, tre reformer som slår väldigt hårt mot Sveriges företag.

ANNONS

REA UPP TILL 70% hos Åhléns! Fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Valet 2010

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2010