Stora översvämningar efter regn i Värmland

Vägbana spolades bort

Fredagens hällregn har orsakat stora översvämningar i västra Värmland.

Väg 61 vid Haganäset har rasat ihop.

Och utanför Torsby har regnet spolat bort en vägbana.

Vattenmassorna har spolat bort delar av vägen i Arvika.
Vattenmassorna har spolat bort delar av vägen i Arvika.

Vid 16-tiden drog regnet in över Arvika och Eda i västra Värmland. Hundratals människor har ringt SOS Alarm för att få hjälp med sina översvämmade källare.

"Aldrig regnat så intensivt"

I västra Värmland har vägar fått stängas av på grund av vattenmassorna.

– Det är enorma mängder regn, jag har inte upplevt att det har kommit så mycket regn på så kort period tidigare. Det är översvämmat lite överallt, under viadukter är det fullt med vatten. Bilar fastnar, säger Jonny Hjalmarsson, räddningsledare på räddningstjänsten i Arvika-Eda.

Väg 61 har helt rasat ihop i höjd med Haganäsets Camping.

– Vägen har rasat – gått sönder – av allt regn. Räddningstjänsten och Vägverket har varit på platsen och dirigerat om trafiken, säger en av polisens ledningsoperatörer vid 23 på fredagskvällen.

Villabrand

Även andra vägar har gett vika under skyfallen.

– Största delen av länsväg 879 mot Bjurbäcken är bortspolad. Vi har också problem med nedfallna träd som lagt sig över vägarna. Det har blåst ordentligt under en period, säger Bjarne andersson, vakthavande befäl vid polisen i Värmland.

Ett blixtnedslag orsakade även en brand i en villa i Arvika under kvällen, men där kunde husets ägare begränsa elden tills räddningstjänsten kom på plats, skriver TT.

Vägbana spolats bort

Efter att det hade regnat i Arvikatrakten större delen av dagen började det runt klockan 19 ösregna i Torsby i norra Värmland.

– För tillfället har vi väldigt mycket att göra med pumpningar i villakällare i centrala Torsby. Ett tiotal fastigheter vet vi om hittills men det ringer hela tiden, säger Bengt Carlsson, räddningsledare på räddningstjänsten i Torsby.

En mindre väg i Röjdåfors, cirka fyra mil från Torsby mot norska gränsen, har skurits av på grund av regnet.

– Vatten har spolat bort vägbanan, så den har vi fått stänga av.

Ingen person har skadats av översvämningarna.

Publisert: