”Burmas regim har inte ändrat sig”

Svenska Burmakommittén välkomnar frigivningen, men varnar för att Aung San Suu Kyis frisläppande inte behöver innebära en förändring av den burmesiska regimens förtryck.

"Det är mycket positivt att Aung San Suu Kyi nu släpps från sin fångenskap. Hon är otroligt viktig för Burmas demokratirörelse och en förebild för många i Burma och världen över. Men det är viktigt att vara på det klara med att hennes frigivning inte innebär någon större politisk förändring från juntans sida", uppger Karin Strandås, ordförande i Svenska Burmakommittén, i ett uttalande.

2200 fångar

Svenska Burmakommittén beräknar samtidigt att det finns omkring 2 200 politiska fångar i Burma.

"Det är mycket viktigt att omvärlden och Sverige fortsatt sätter hård press på Burma för att försöka få till stånd förändring. Den svenska regeringen måste tydligt ta avstånd från valet och ställa sig bakom förslaget om att en FN-kommission ska tillsättas för att undersöka misstänkta brott mot mänskligheten och krigsbrott i Burma", skriver Karin Strandås.

”Räcker inte”

Burmas mest kända samvetsfånge, Aung San Suu Kyi, har äntligen släppts ur sin husarrest, men det räcker inte, säger Amnesty International i ett uttalande. Minst 2 200 fångar sitter fortfarande fängslade av politiska skäl.

– Vi välkomnar verkligen Aung San Suu Kyis frigivning, men den ska inte tolkas som någon eftergift från myndigheternas sida utan detta är bara ett avslut på en orättvis dom som dessutom förlängdes på ett olagligt sätt, säger Salil Shetty, Amnesty Internationals generalsekreterare.

– Faktum kvarstår att myndigheterna varken skulle ha gripit henne eller alla de andra samvetsfångarna överhuvudtaget, för att på det sättet utestänga dem från den politiska processen.

TT-Aftonbladet

Publisert: