Sahlin: Alla bör avgå

S-ledaren Mona Sahlin uppmanar S-partistyrelsen och VU att ställa sin platser till förfogande, uppger SVT.

SSU välkomnar Sahlins besked.

Beskedet kommer efter att Mona Sahlin och S-ledningen i övrigt har fått hård intern kritik, bland annat från SSU.

Valberedning utses i december

Officiellt kommer partiledningen att ställa sina platser till förfogande vid extrakongressen nästa år.

Den 4 december ska Socialdemokraternas förtroenderåd utse en valberedning som ska föreslå nya ledamöter i partistyrelsen, enligt Rapport.

SSU kräver nu att extrakongressen hålls redan i vår, och vill se ett datum så snart som möjligt.

– Det är det besked vi har väntat på, det är ett viktigt besked, säger det socialdemokratiska ungdomsförbundets (SSU) ordförande Jytte Guteland till TT apropå Mona Sahlins förslag.

"Starkt stöd för vår uppfattning"

I dagens Aftonbladet krävde även Håkan Juholt (S), ordförande i försvarsutskottet och ett tungt namn inom Socialdemokratin, att partistyrelsen måste sluta om partiet vill. I dag säger han till Aftonbladet att han är glad över Mona Sahlins besked.

– Jag tycker det är väldigt bra att Mona så snabbt kom med detta kloka besked. Jag känner att vi har ett väldigt starkt stöd för vår uppfattning, säger Juholt till Aftonbladet.

Håkan Juholt sitter själv i Socialdemokraternas partistyrelse.

"Lite olyckligt"

LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin tycker inte att det var rätt tillfälle att komma med förslaget om att alla ska ställa sina platser till förfogande.

– Som förtroendevald måste man alltid vara beredd på att den egna posten prövas, men jag tycker nog att det är litet olyckligt att gå ut nu och ställa det kravet, för vi måste jobba med så mycket mer, säger hon till TT.

– Socialdemokratins kris handlar i första hand inte om en ledarskapskris, det handlar om att se över politiken och hur vi möter medlemmar och väljare. Allt fokus måste vara på det arbetet.

Självskriven plats

Risken är nu att de nuvarande förtroendevalda bli "lame-ducks", som inte vågar eller kan åstadkomma något.

– Det finns ju en risk för det om det nu blir en stor och öppen debatt om vilka som eventuellt inte ska vara kvar, för den debatten kommer nu, säger hon.

Hon understryker att hon själv inte har något emot att ställa sin plats till förfogande. Å andra sidan har LO:s ordförande en självskriven plats i partiets VU.

Proffstyckarna om maktkampen i S

Alla kan tvingas att avgå

TT
Anders Munck

Publisert: