Nyheter

Skulle fiska kräftor –  fick 8 meter lång val

Av: 

Johanna Klaasen

NYHETER

Kräftfiskaren trodde inte sina ögon när han skulle dra in sitt nät.

Intrasslad i linorna fanns en åtta meter lång val.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger fiskaren Niklas Krafft, 30.

Det var minst sagt en storfångst som fastnade i Orustfiskaren Niklas Kraffts nät i torsdags. Inte förrän Kustbevakningen kommit till platsen vågade han tro på att det verkligen var en val.

– Jag visste ju att det kunde förekomma, men kunde ändå inte tro det. Men så såg jag att den sprutade vatten från nacken. Det var så mäktigt, nästan det vackraste jag sett, säger Niklas Krafft.

Två timmar lång kamp

Men sedan började en två timmar lång kamp för att få loss den intrasslade valen.

– Det var som att han sökte hjälp från oss. Han cirkulerade runt båten och kippade efter andan, säger Niklas Krafft.

Med hjälp från Kustbevakningen från Kungshamn lyckades han få loss den panikslagna valen som satt fast i en lina med tyngder i.

– Det var så synd om honom. Man såg hur han kämpade och när tiden gick så blev det längre och längre mellan gångerna som han kom upp till ytan. Som tur var lyckades vi skära av rätt lina så att han kom loss, berättar Niklas Krafft.

Klarade sig utan skador

Innan valen försvann såg Kustbevakningen till att valen inte var skadad.

– Vi kontrollerad så att den inte hade några av linorna eller andra redskap i munnen. Så det ska inte vara någon fara, säger kustbevakaren Stefan Andersson.

Kustbevakningen tror att det var en vikval och har nu skickat bilderna på valen till Naturhistoriska museet vilket de gör varje gång de ser en val.

– Det känns bra att han verkar ha klarat sig. Det var en otrolig naturupplevelse, fast under lite tragiska förhållanden. Man känner sig liten på jorden när man stöter på en sådan rackare, säger Niklas Krafft.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Shoppa här!

Publisert: