Nyheter

”Avsäg dig titeln, Märtha Louise”

Av: 

Mikael Hellmyrs

NYHETER

Änglamöten och seanser för att kontakta döda – norrmännen rasar mot prinsessan

Det svenska hovet har skakats av separationer och otrohetsrykten.

En sommarbris – jämfört med det som pågår i det norska kungahuset.

Prinsessan Märtha Louise anklagas för att vilja hålla kurser – i att kontakta döda.

I Norge har prinsessan Märtha Louise rört upp starka känslor. Sedan ett par år driver den new age-inspirerade norska prinsessan en skola, Astarte Education. I undervisningen ingår bland annat att eleverna lär sig att kontakta änglar.

Enkel match att kontakta döda

I en undersökning som InFact genomfört på uppdrag av norska VG svarar knappt en av tre norrmän att Märta Louise bör avsäga sig prinsesstiteln om hon tänker fortsätta med sin kommersiella verksamhet. Tidigare i veckan sa Märta Louise under en intervju med Stavanger Aftenblad bland annat följande:

– På samma sätt som med änglar är det heller inte svårt att komma i kontakt med de döda. Det är en kontakt vi kan upprätta när som helst, när vi känner för det.

Oron blev inte direkt mindre när det verkade som att prinsessan tillsammans med kollegan Elisabeth Samnøy denna vecka skulle hålla seanskurser på konferenscentret Himmel och hav i Stavanger. Norska VG rapporterade att Märtha Louise skulle lära ut tekniker på hur man på bästa sätt får kontakt med exempelvis en avliden anhörig. Men då fick många norrmän nog.

"Oacceptabelt"

– Vi accepterar inte att hon kontaktar några döda i våra lokaler. Det är både etiskt och moraliskt opassande, sa Kjetil Aano, generalsekreterare i Missionssällskapet.

I undersökningen svarar 35 procent av de tillfrågade att Märtha Louises kontakt med de döda visar ett bristande omdöme. Över hälften av de svarande säger nej på frågan om det går att komma i kontakt med döda.

Ändrar sig?

Nu verkar det också som att det, trots allt, inte kommer att bli några seanskurser på Himmel och hav. I ett pressmeddelande dementerar prinsessan Märtha Louise detta. Hon tänker nöja sig med änglamöten.

– Vi har full respekt för de normer och seder som gäller i vårt trossamfund. Temat för kursen på Sola ska inte vara och har aldrig varit att ta kontakt med de döda. I stället ska det handla om livets många möjligheter och mötet med skyddsängeln, säger Märtha Louise.

Den norska författaren och kungaexperten Tor Bomann-Larsen säger till vg.no:

– Hon är född som prinsessa och det är en del av henne. Det är lite svårt att kräva att hon ska avsäga sig titeln. Det skulle dock emellertid lösa många problem

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert: