SD blir vågmästare: ”Vi har skrivit historia”

avJessica Balksjö, Louise Lundström, Mikael Hellmyrs

Publicerad:
Uppdaterad:

Det invandrarfientliga partiet får noll stöd av A

1 av 17

”Dra i bromsen Jimmie”, ropade någon i publiken.

Jimmie Åkesson drar i bromsen som hängts upp på scen – den där det står invandring.

SD fick 5,7 procent av svenska folkets röster. Det främlingsfientliga partiet blir nu vågmästare i riksdagen.

– Nu är vi i riksdagen, vi har skrivit historia! jublar partiledaren Jimmie Åkesson.

Partiledaren Jimmie Åkesson klev in på SD:s valvaka till tonerna av hög musik, samtidigt som han dunkades i ryggen av fansen. Han var klart tagen och tårögd när han tog till orda.

”Vi ska påverka”

– Det är underbart, det är inte ofta vi får vara så här glada. Vi har utsatts för censur, medial bojkott, nekats annonsering i media. Vi har behandlats som något annat än ett parti, säger Jimmie Åkesson.

– Men nu är vi här i riksdagen för att påverka.

Att SD får 5,7 procent av rösterna innebär att de alltså kommer in i riksdagen och blir vågmästare med 20 mandat. Enbart i Skåne fick SD 10,1 procent av väljarnas röster.

Oklart läge

Jimmie Åkesson avbröts gång på gång av sina jublande och skrålande anhängare.

– Det är svårt att samla tankarna nu. I dag har vi tillsammans skrivit politisk historia. Det är så fantastiskt, säger han.

Han konstaterade att det ännu inte är klart hur det parlamentariska läget kommer att se ut eller vilket inflytande SD kommer att få.

– Vi vill ha inflytande på bland annat kriminalpolitiken, invandringen och äldrepolitiken. Jag räknar med att alla partier är beredda att ta ansvar. Vi är beredda att samarbeta med alla. Jag hoppas att de andra också är det.

Han ville under valnatten inte prata om det faktum att inget av de andra Allianspartierna vill samarbeta med dem.

Danmark förebild

Jimmie Åkesson hoppas på en liknande politisk utveckling som den i Danmark.

– Där finns bland annat lägre invandring och färre asylsökande. Vi vill minska invandringen kraftigt men det handlar också om bemötande av invandrare.

Vad händer om ni inte får vågmästarrollen, är nu nöjda ändå?

– Att bli vågmästare är ju vårt drömscenario. Men som riksdagsparti, även om det blir inom oppositionen, så tror vi att vi kommer att kunna påverka politiken. Vi tror att de andra partierna kommer att behöva anpassa sig efter vår politik, sade partiets pressekreterare Erik Almqvist.

Ni har satt upp egna krav för att bli stödparti åt Alliansen. Vilka är kraven?

– De är flera och handlar främst om invandring, brottsligheten och pensionärerna. Att minska asyl- och anhöriginvandringen med 90 procent, att gå tillbaka till den assimileringspolitik som gällde på 50- och 60-talen, till exempel, säger SD:s partisekreterare Björn Söder.

Sverigedemokraternas presschef Mattias Karlsson förstår att de andra partierna är besvikna.

– Ja det är klart att de beklagar att de förlorar makt och vi blir glada att vi får inflytande, säger han till SVT.

Statsvetare: väntat

Enligt Tommy Möller, professor i statsvetenskap, är det väntat att Sverigedemokraterna tar röster från alla partier och allra mest från de två största, M och S.

– Det är ett mönster som har funnits tidigare också. De kommer ju dessutom från en ganska låg nivå så det är självklart att de får plus-siffror från alla håll. Men det är så små siffror, så man ska inte göra någon större poäng av det, säger han till TT.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM