Grannen gjorde hål i väggen

Kröp in och ut varje natt i en månad

När den 67-årige mannen kom hem till sin lägenhet i Nyköping upptäckte han inte bara att saker och ting flyttat sig och inte låg som de skulle.

Där var även ett stort hål i vardagsrumsväggen.

Det visade sig att hans granne krupit in och ut ur hans lägenhet varje natt i flera veckor.

Den 67-årige mannen hade varit bortrest en längre tid.

När han i april i år kom hem till sin lägenhet i centrala Nyköping möttes han av en minst sagt oväntad syn.

En 55-åring

I vardagsrumsväggen gapade ett stort hål i den drygt 25 centimeter tjocka väggen mellan mannens bostad och grannlägenheten.

I hålet låg en filt för att underlätta krypandet genom det kantiga hålet.

– När jag gick fram till hålet kunde jag se in till grannen. Det såg ut som att gipsbitar brutits loss för det var inga raka sågmärken, säger 67-åringen i förhör.

Mannen förstod snabbt att det var grannen som var den skyldige till hålet, och grannen, en 55-årig man, har nu åtalats för grovt hemfridsbrott i flera fall.

Mycket förvirrad

Den åtalade mannen medger att han gjorde hålet i väggen. Han säger att han styrs av mediaeliten och att han kontrollerats av dem under många år.

Impulser sa åt honom att göra hålet för att han inne i grannens lägenhet skulle söka ledtrådar i en realityserie som han tror att han själv spelar med i.

I förhör framträder mannen som mycket förvirrad. Han pratar om en sammansvärjning som han kallar för Konsistoriet och han berättar hur han fick ledtrådar genom att titta på tv-program på grannens tv, på "Crimechannel".

– Jag analyserade sedan ledtrådarna, säger han.

Varje natt

Hålet var lätt att göra, berättar han, eftersom han är gammal byggnadsarbetare. Under tiden han gjorde hålet vattnade han med en blomspruta för att det inte skulle damma mer än nödvändigt.

Mannen var inne i lägenheten så gott som varje natt från slutet av februari till den 6 april då polisen grep honom. Han säger att han inte tagit de 10 000 kr som lägenhetsinnehavaren säger att han saknar.

Publisert: