”Falsk” tavla var värd tre miljoner

NYHETER

”Antikrundan” fick backa – verket var en äkta Orpen

LONDON. Antikrundans experter kallade tavlan falsk.

Nu värderas porträttet till tre miljoner kronor.

– Ägaren blev helt paff, berättar konstexperten Rupert Maas.

Foto: Först dömdes tavlan ut som falsk av brittiska ”Antikrundan”. Sedan visade den sig vara värd flera miljoner.

När ägaren tog med sitt arvegods till den brittiska versionen av ”Antikrundan”, ”Antiques Roadshow”, avfärdade experterna porträttet som falskt.

Originalet, av William Orpen, hängde ju på Imperial war museum i London, skriver Daily Mail.

Namnet baklänges

Men vidare efterforskningar fick tv-programmets konst­expert Rupert Maas att ändra sig. En inskription på tavlan lydde ”kopia av okänd”, men där fanns också signaturen Nepro Mailliw, den irländska porträttmålarens namn baklänges, ett sätt som

Orpen ofta signerade sina målningar.

– Jag hittade också referenser till kopian i ett brev som Orpen skickat till Lord Beaverbrook, säger Maas.

Orpen verkade som officiell krigskonstnär under första världskriget, men tog sig tid att måla av sin unga älskarinna. När krigsmakten fick reda på det hotades han av krigsrätt. William Orpen undgick straff tack vare sin politikervän Lord Beaverbrook. Som tack gjorde konstnären en kopia av porträttet.

Prisrekord i tv

Nu värderas målningen till 250?000 pund, nästan tre miljoner kronor. Den dyr­baraste målning som någonsin har dykt upp i ”Antiques Roadshow”.

– Ägaren blev helt paff. Hans farbror hade köpt tavlan för att han älskade den. Den har hängt i hans hem alla dessa år. Ingen av dem hade någon aning om att det var Orpen själv som målat den, säger Rupert Maas.