”Kroppen hade legat där länge”

avLinda Hjertén

Brottstekniker som säkrade spår hörs i rätten
●●●Aftonbladets Linda Hjertén direkt från Falu tingsrätt●●●

FALUN. Å ena sidan medtagen och ledsen, på väg in i en psykos. Å andra sidan klar och vaken men ovillig att svara på frågor.

Bilden av Mats Alm går hela tiden i sär och i rätten i dag visade det sig att de vittnen som kallats upplevde Alm på olika sätt.

I dag hördes flera av åklagarnas viktigaste vittnen.

Mats Alm, för första gången klädd i sina egna kläder, lyssnade till synes spänd och intresserad i sin röda snurrstol, när sommarstugeägaren Lars Gauffin, 67, berättade om sitt möte med Alm den 18 september.

Gauffin stod på vedbacken när Mats Alm kom springades, halvnaken och svedd genom skogen.

– En person kom springande och viftande med armarna. Ring till polisen, ring till polisen". Han hade bar överkropp. Jag frågade vad som hänt. Han sa att "Det är jag som är Mats och jag har hittat Linda. Jag vaknade vid en eld i skogen". Jag frågade ”Levde hon? Nej, hon är död".

Gauffin berättade för rätten att Alm var forcerad men inte hysterisk.

– Möjligen lite väl välkammad för att ha varit borta i några dygn. Lite prydlig frisyr. Strumporna var inte så slitna som jag tycker att de borde ha varit.

Åklagarsidan hade även kallat de ambulanssjukvårdare som tog hand om honom.

Ingen av dem upplevde Alm som drogad, trots att han själv flera gånger sa att han blivit tvingad att äta tabletter av sina kidnappare.

– Väldigt ofta träffar man på drogade personer i mitt yrke och med bakgrund av den erfarenheten uppfattade jag honom inte som drogad. Jag tittade honom i ögonen och såg inget speciellt där.

Aftonbladet rapporterade minut för minut från rättssalen där flera av de kallade vittnena visade sig ha upplevt Mats Alm på väldigt olika sätt under exakt samma dag.

09.00 Rättegången inleds tidigare med att en busspassagerare hörs. Det är en person som åkt med Mats Alm från Stockholm till Söderhamn den 17 september.

09.10 Senare i dag kommer även den polis och de ambulansmän som åkte med Mats Alm i ambulansen till Falu lasarett att höras i rättssalen. Även de tekniker som undersökte platsen där Linda Chen hittades kommer att vittna i dag.

09:15 Mats Alm är i dag för första gången klädd i vanliga kläder, en grå tröja med vitt mönster. Som vanligt är hans pappa på plats i tingssalen men i dag är inte Linda Chens anhöriga på plats.

Fortfarande hörs den busspassagerare som befann sig på bussen mellan Stockholm och Söderhamn den 17 september och som tror att Mats Alm gjorde detsamma.

09.20 Vittnet på bussen säger att han kände igen Mats Alm när han gick på bussen men att han inte kunde placera varifrån riktigt.

– Han såg bra ut. Smärt. Och välbekant. Han var kanske lite uppåt, säger han.

När han sedan fick titta på ett antal bilder hos polisen kunde han genast peka ut vem det var han sett på bussen.

09.32 Mats Alms advokat Peter Althin ifrågasätter hur busspassageraren kan ha blivit så mycket säkrare på sin sak. I de första polisförhören sa han att han "inte kunde sätta sitt liv" på att mannen på bussen var Mats Alm.

I dag i rättssalen är han 100 procent säker.

– Kan det vara för att du sett honom i media? undrar Althin.

Mannen säger att det tror han inte.

09.41 Nu kallas sommarstugeägaren Lars Gauffin till vittnesbåset. Han var den som ringde 112 när Mats Alm kom springade till hans tomt och bad om hjälp.

09.44 Lars Gauffin berättar om sin sommarstuga, var den ligger och hur länge han ägt den. Mats Alm lyssnar intresserat och sitter tillbakalutad på sin röda snurrstol.

Lars Gauffin berättar att redan den 6 augusti kom han i kontakt med Linda Chen-fallet.

Då mötte han Mats Alms pappa och syster vid sin stuga i Norra Bertilsbo.

– Det kom ner två personer som presenterade sig som far och syster till han vars flickvän var försvunnen. De hade hört av ett medium att hon kunde finnas i en stuga i trakterna men att här var hon inte, säger Lars Gauffin.

09.48 Familjen sa att de var där på grund av ett tips från ett medium och Gauffin tipsade dem om platser runt om som kunde passa in i beskrivningen som mediumet gett dem.

– Jag vet inte var de tog vägen sen. Jag såg bara fadern och systern och två mörkhåriga ungdomar.

Gauffin såg inte Mats Alm den dagen.

09.51 Den 18 september skulle Lars Gauffin komma att bli inblandad i fallet igen. Han hade precis kommit tillbaka till sommarstugan och hört på radion att Mats Alm var försvunnen. Några timmar senare kom en man springade på tomtem.

– En person kom springande och viftande med armarna. "Ring till polisen, ring till polisen". Han hade bar överkropp. Jag frågade vad som hänt. Han sa att "Det är jag som är Mats och jag har hittat Linda. Jag vaknade vid en eld i skogen."

– Jag frågade ”Levde hon? Nej, hon var död.”

– Jag fick kontakt med 112 och jag sa vad som hänt. Jag höll telefonen mot honom om de ville prata med varandra men han sa bara Kom, kom , kom.

Lars Gauffin gick in och hämtade vatten eftersom han uppfattade att Mats Alm var chockad.

– Men han drack inte. Han bara hällde det över hand och fotleder. Han var svedd i håret och hade två sår på handryggen.

Till slut kom ambulansen.

09.55 Klockan var drygt 16.15 enligt Lars Gauffin. Han säger att han vet exakt vad klockan var för att han precis lyssnat på radion.

– Jag håller koll på tiden, säger han.

Alm hade en militär id-bricka runt halsen, menar Gauffin. Han kände igen honom.

– Han hade ju varit exponerad och han sa att han var Mats.

10.00 Lars Gauffin säger att Mats Alm var forcerad men inte hysterisk.

– Möjligen lite väl välkammad för att ha varit borta i några dygn. Lite prydlig frisyr. Strumporna var inte så slitna som jag tycker att de borde ha varit.

10.03 Mats Alm sa ingenting till Gauffin om hur han kunde veta att Linda Chen var död. Han sa bara att hon inte levde.

– Jag ställde ingen följdfråga.

Lars Gauffin säger att Mats Alm lät exalterad när han till polisen i telefonen ropade "Kom, kom, kom".

– Han talade forcerat och var lite utanför sig själv. Men han yrade inte.

10.11 Mats Alm lade sig ner på marken framför trappan till Lars Gauffins stuga. Lars lade en filt över honom och Alm somnade tills ambulansen kom.

– Vi pratade inte mer med varandra, säger han.

10.20 När polis och ambulans kommer till sommarstugan började polisen att förhöra Mats Alm på en gång. Lars Gauffin hörde brottsstycken av förhöret med Alm och redan när Mats låg där på hans tomt under det första samtalet med polisen menade Mats Alm att han blivit kidnappad och placerad i ett bagageutrymme.

– Jag skulle egentligen inte höra förhöret men jag hörde delar, säger Gauffin.

10.22 Förhöret med Lars Gauffin är slut och rätten tar en kort paus.

10.38 Nu är pausen över. Nu ska den polis som åkte med Mats Alm i ambulansen höras.

10.40 Polisen berättar att hon och en kollega fick larmet att Mats Alm befann sig i en sommarstuga ute i Norr Bertilsbo.

– Vi fick i uppdrag att åka dit och se om det överhuvudtaget var Mats Alm. Vi fick veta att han var hos en sommarstugeägare. Operatören hade pratat med Alm som med svag röst hade sagt "Kom" så vi började förbereda oss för olika scenarion, säger polisen.

10.44 När patrullbilen kommer står några personer och vinkar vid vägen.

– Vi ser hur en person ligger på marken, på gräsmattan framför sommarstugan. Han ligger helt själv under en filt i framstupa-sidoläge. Jag rusar dit.

– Jag upplever det som att han sover. Jag presenterar mig och han tittar upp och säger: "Linda". Jag ser att det är Mats Alm.

10.45 Polisen lägger märke till att Mats Alm är svedd i håret och på magen och att han har sår på ena benet. Han luktar bensin.

– På magen är det som en rodnad. Det är därför vi kallar på ambulans för det är obehagligt med brännskador, de kan bli värre med tiden.

Alm hade byxor och strumpor på sig säger polisen.

– Det var ett hål på byxorna för såret syntes igenom det.

Polisen frågade Mats var Linda var.

– Han blundade och tittade och blundade och tittade. Jag ville ha honom med mig och frågade flera gånger var Linda var. Sen frågade jag om Linda levde. Då blev han jätteledsen och började gråta. Så jag klappade hans hand och försökte lugna honom.

Åklagaren: Svarade han på om hon levde?

– Han sa att det är flugor och kvistar och att det måste vara Linda, säger polisen.

Enligt polisen svarade han stötvis och till en början lite sluddrigt men sedan mer sammanhängande. Polisen berättar att hon pressade på med frågor om VAR Linda var.

– Jag ville ju veta så vi kunde hitta henne.

10.50 Mats Alm kunde allt mer börja beskriva var Linda Chen låg. Han kunde säga att det var i skogen, en gräsövertäckt plan.

– Jag frågade hur han tagit sig dit. Han sa: "I bagageluckan". Det blev ju väldigt märkligt då. Han sa att kineser knackat på hans dörr och att han trodde att det var en kompis till Linda. De hade sagt att han skulle få träffa Linda, säger poliskvinnan.

– Han sa att han fått tabletter och att sista gången han hade vaknat hade det gjort ont. Han berättade stötvis. Kissa. Basa. Skogen.

10.55 Åklagaren: Är han klar eller förvirrad?

– Inte förvirrad. Han vill ju berätta. Han är hjälpsam.

Samtalet mellan polisen och Mats Alm pågår i någon halvtimma tills ambulansen kommer.

– Han blir tydligare i talet när vi kommer in i ambulansen och han får syrgas. Han säger fler ord och kan säga att han sprungit ungefär en och en halv kilometer från där Linda låg.

I ambulansen frågar sjukvårdspersonalen Mats Alm vilken dag det är och han säger fel dag. Han får även frågor om vilka slags tabletter det är han tvingats svälja av sina kidnappare och han berättar det för ambulanspersonalen.

11.01 Åklagaren vill veta om polisen uppfattade Mats Alm som påverkad av något.

– Jag kan tyvärr inte svara på det. Jag kontrollerade pupillerna när jag kom och då var de små och rörde sig inte mycket men det var ljust och han kollade upp och pupillerna är ju små när det är ljust, säger polisen.

11.06 Nu är det Peter Althins tur att höra polisassistenten som var först framme hos Mats Alm. Han vill veta hur hon uppfattade Alm när hon först sprang fram till honom där på gräsmattan.

– Till en början var han mycket medtagen, säger hon.

Peter Althin: Du har tidigare sagt att han pratade sluddrigt. Kan han ha varit drogad?

– Jag vet inte. Jag har ingen utbildning i det.

Polisassistenten säger att hon ville ha dit en ambulans för att hon uppfattade att Alm var i mycket dåligt skick.

– Jag var rädd att han skulle gå in i en psykos eller i chock. Och sedan funderade jag på hans brännskador. Han hade också små pupiller som inte reagerade på ljus.

Althin: Vad kan det bero på?

– Antingen att han var påverkad av något eller att han tittade in i ljuset.

11.31 Nu ska en brottsplatstekniker höras.

11.34 Brottsplatsteknikern fick i uppgift att möta Mats Alm vid sjukhuset och säkra spår från hans kläder.

– Han var i fysiskt dåligt skick. Han skakade och hoppade i båren han låg. Han verkade chockad, säger teknikern.

11.40 Teknikern åkte sedan vidare till platsen där Linda Chens kropp låg.

– Mina tankar kring fyndet var att jag såg bara ett ben. Inga fötter eller armar eller händer eller huvud. Jag funderade på om det var en styckad kropp jag såg, säger teknikern.

– Vi avslutade och spärrade av ett större område.

11.51 Brottsplatsteknikern rörde aldrig kroppen utan fotograferade den och drog sig sedan tillbaka.

– Jag ser att det brunnit en eld vid kroppen. Något täcker kroppen, pinnar, löv mossa. Torra pinnar.

12.04 Åklagaren vill veta om teknikern tror att man hade kunnat känna igen att det var Linda Chen som låg i skogen av det lilla som han kunde se. Mats Alm var ju säker på att det var fästmön som låg död där, trots att han inte lyfte på något av vegetationen.

– Nej. Jag har ju sett bilder på Linda och Mats när de kommer ut från CityGross och de byxorna var ju inte ens i närheten av samma färg så inte ens av att titta på dem skulle man kunna känna igen henne tror jag, säger han.

13.41 Den man som nu ska höras är även han kriminaltekniker i Dalarna.

13.43 Han undersökte platsen där Linda hittades och kom dit dagen efter.

Teknikern beskriver att det var ganska mycket skräp på platsen.

– På en av brandhärdarna vid platsen hittades någon slags textil. Det går inte att utesluta att det var Mats Alms tröja, säger teknikern.

13.58 - Kroppen var täckt av småbjörkar och småtallar och det i sin tur är täckt av gräs. Allt man såg av kroppan var ett ben och en fot, säger teknikern.

Han berättar hur de börjar frilägga kroppen.

– Den ligger på höger sida med vinklade ben.

Teknikern berättar hur de försiktigt lägger över Lindas kropp på en träskiva. Mats Alm sväljer och tittar bort.

– Hon hade vita tights och överdel men inga skor eller strumpor på fötterna.

14.01 – Slutsatsen man kunde dra var att kroppen legat där en längre tid, säger teknikern.

Efteråt säkrade teknikern Linda Chens kläder.

– Kläderna var också i dåligt skick. De hade inga skador, men de hade legat ute.

Ute vid platsen hittade teknikerna en ring och ett örhänge som tillhörde Linda Chen. Det andra örhänget har aldrig hittats, trots idogt sökande.

14.12 Drygt 22 meter från Lindas kropp hittades Mats skor. De stod knutna och något nerkilade i marken en bit in i skogen.

– Skorna var våta, men det hade ju regnat. Den högra skon låg vid en rot och var ganska djupt ner i marken. Den logiska förklaringen att den var nedtrampad och tappad vid förflyttning, säger tekniker.

Den vänstra skon stod en bit bort. Den stod på sin sula men löst på marken.

14.17 – Man får känslan av att kroppen är buren till platsen och lagd där, eftersom det inte finns några skador på kläderna, säger teknikern.

Han tror det är möjligt att Linda legat i skogen sedan hon försvann med tanke på hur illa åtgången kroppen var.

14.24 Peter Althin, Mats Alms försvarare, trycker på det faktum att man vid platsen varken kunnat hitta förpackningar eller behållare med tändvätska eller tändstickor eller tändare.

Althin: kan man utesluta att någon annan tänt brandeldarna och lämnat platsen med tändaren?

– Nej det kan man ju inte, säger tekniker.

14.30 Nästa vittne är den ambulanssjuksköterska som åkte med Mats Alm i ambulansen till Falu lasarett den 18 september.

14.35 Ambulanssjuksköterskan beskriver hur han går ner med sin bår mot Mats Alm som ligger på Lars Gauffins gräsmatta.

– Men först kände jag inte igen honom, det kan jag inte påstå.

– Först tog vi reda på vakenhetsgrad. Han var bränd i luggen och lite i ansiktet såg det ut som. Han hade lite rodnad på magen och bröstet.

Ambulanssjuksköterskan säger att Alm var medtagen men vaken och klar.

– Han sa att han blivit drogad med tabletter men inte tyckte jag att han verkade drogad heller. Han sa sig heller inte ha nåt ont någonstans.

14.39 Mats Alm sitter nu med hakan lurad i handen och lyssnar uppmärksamt.

– Jag uppfattade honom som klar och vaken men ovillig att prata. Han svarade inte riktigt på tilltal. Men sa i alla fall, påstod sig, ha blivit drogad på tabletter, säger ambulanssjuksköterskan.

– Väldigt ofta träffar man på drogade personer i mitt yrke och med bakgrund av den erfarenheten uppfattade jag honom inte som drogad. Jag tittade honom i ögonen och såg inget speciellt där.

14.57 Alms försvarare Peter Althin säger att han är konfunderad. Han menar att uppgifterna går isär. Gauffin uppfattade Alm som chockad. Polisassistenten som först träffade Alm ansåg honom vara mycket medtagen och illa däran.

Men ambulanssjukskötaren som nu hörs tycker att Alm var klar och vaken. Althin tycker att det är märkligt att alla upplevt Mats Alm så olika.

Men ambulanssjukskötaren står fast vid sin åsikt.

– Nej, jag tyckte inte att han var chockad som jag brukar uppleva chockade människor, säger han.

15.01 Polisassistenten berättade tidigare i dag att hon upplevde tidigare i dag att hon upplevde Alm som villig att svara på frågor, påpekar Althin, men ambulanssjuksköterskan upplever det som tvärtom.

Althin: Kan det inte varit så att Mats Alm bara inte orkade svara på frågorna en gång till?

– Kanske det.

15.21 Dags för dagens sista vittne, även han en ambulanssjuksköterska i Falun.

15.24 Ambulanssjuksköterskan säger att han och kollegan blir väldigt förvånade när de kommer ut till Norr Bertilsbo och möts av polis och filmkameror. Allt de vetat är att de ska ut till en brännskadad man, de har inte vetat att mannen är den efterlyste och försvunne Mats Alm.

– Vi förstår inte varför det är ett sådant pådrag. Jag frågar polisen om det är någon kändis, jag kan inte koppla alls, säger vittnet.

De springer ner till den skadade mannen som ligger under ett täcke på gräsmattan.

– Min kollega kommer med båren och vi lägger över mannen där. På väg in i ambulansen säger min kollega att det är Mats Alm men jag förstår först inte vem det är. Först när jag får höra att det är Linda Chens sambo förstår jag vem det är.

15.28 Mats Alm andades normalt och hade fin hudfärg enligt ambulanssjuksköterskan.

– Han pratade till och med så jag ville bara ha in honom i ambulansen.

Ambulanssjuksköterskan gör en undersökning av Alm inne i ambulansen och allt ser fint ut – temperatur, syremättnad och blodtryck.

– Han berättar att han varit kidnappad och fått läkemedel instoppat i sig. Jag ger honom dropp eftersom jag misstänker att han i så fall kanske inte fått ordentligt med mat och vatten i sig. Och så ger jag honom syrgas.

Mats Alm tackade nej till smärtlindring och sa att han inte hade ont någonstans.

15.38 – Jag började fråga honom vad för tabletter han fått. Om det var ur burkar eller ur kartor och då svarade han väldigt adekvat, utan tvekan: det var sömnmedel sa han.

– Innan dess pratade han mycket om Linda, Linda, Linda, men när man riktade frågor till honom svarade han direkt utan att tveka.

Ambulanssjuksköterskan säger att han undersökte Alm som om han varit drogad ut efter vad Alm sagt.

Han lyste honom i ögonen och kollade om svarade på tilltal, undersökte puls och så vidare.

– Först var han inte helt klar men det var han sen. Då svarade han helt klart. Först låg han inte med ögonen helt öppna, då behövde man skaka om honom lite för att han skulle svara på tilltal men sen när vi var i ambulansen var han alert och då fick man de svar man behövde. Och de handlade inte om lång tid där emellan.

15.43 Mats Alm berättade att tabletterna var vita och kom från en burk och att de hade en skåra i sig.

Men ingen av ambulanssjuksköterskorna tror riktigt på att han var drogad.

– Enligt min erfarenhet skulle man inte kunna svara så snabbt och adekvat på frågorna om man var drogad av till exempel sömnmedel och inte kunna beskriva så bra hur tabletterna såg ut då, säger vittnet.

15.53 Flera gånger under ambulansfärden in till lasarettet frågade Alm:

– Linda, Linda, har ni hittat Linda?

– Han frågade om henne hela tiden. Men där emellan svarade han adekvat på frågorna vi ställde.

16.01 Alla vittnen för dagen har nu hörts och rätten tar paus ända till den 26 maj. Då ska några rättsläkare och poliser höras och advokat Peter Althin kommer eventuellt att presentera sin hemliga utredning.

I slutet av maj kommer även åklagarsidan och försvaret att hålla sina slutpläderingar.