Serbiska medborgare bluffas till Sverige

NYHETER

Lovas jobb och tak över huvudet - får något helt annat

De lovas arbete, bostäder och ett bättre liv.

Men de får sova i hotellkorridorer, får minimalt med mat och tvingas vänta på beslut.

De senaste veckorna har hundratals serbiska och makedoniska medborgare lurats till Skåne – och nu är bostadssituationen akut.

Den senaste veckan har det kommit 458 människor från Balkan till Sverige för att söka asyl. Det är ungefär lika många människor som det kom under hela förra året.

Anledningen är att personerna luras att ta sig till Sverige.

– Researrangörer i landet säger att de ska köpa en bussresa till Sverige. De får löfte om jobb, hus och andra förmåner, men det stämmer ju inte, säger Fredrik Bengtsson, informatör på Migrationsverket i Malmö.

Jobbar för högtryck

Nu har situationen i Malmö blivit akut. På Arlöv Park Hotel, som Migrationsverket anlitar, strömmar människor in genom dörrarna och de nyanlända har ingenstans att ta vägen.

– Folk sover i korridorerna, säger en man till Sydsvenskan.

Migrationsverket jobbar nu för högtryck med att gå igenom alla asylärenden. En del av människorna skickas till verkets anläggningar i Gävle.

– Vårt mottagningssystem är inte dimensionerat för att de ska komma så många människor på så kort tid. Vi gör en individuell prövning av varje fall, och det kan ta tid, säger Fredrik Bengtsson.

Varnar

Den svenska ambassaden har gått ut i medier i Serbien och Makedonien och varnat för bluffen om ett bättre liv i Sverige.

– Vi vet inte om den informationen når målgrupperna, men det är så vi kan jobba nu, säger Bengtsson.

Även Holland och Belgien har märkt av ett ökat antal asylsökningar från Balkan. Den 1 januari avskaffades viseringsplikten för medborgare i Serbien och Makedonien som reser till EU.