Nyheter

Fredssamtalen upptas

Av: 

Josefine Hökerberg

Hillary Clinton leder de återupptagna fredssamtalen mellan Israel och Palestina
Hillary Clinton leder de återupptagna fredssamtalen mellan Israel och Palestina

NYHETER

Hillary Clinton ska leda parterna mot fred.

Efter ett avbrott på över ett år samlas i dag representanterna för Israel och Palestina i Vita Huset för direkta fredssamtal.

Men motsättningarna är många.

Så går gränserna i Israel just nu.

Barack Obama har kämpat i 20 månader med att få parterna till förhandlingsbordet. Efter att förhandlingarna avbröts 2008 har Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och palestiniernas president Mahmud Abbas inte velat veta av varandra. Tills nu.

Fredssamtalen återupptogs i går och inleddes med en diplomatisk middag i Vita Huset. I dag inleddes de direkta förhandlingarna, ledda av USA:s utrikesminister Hillary Clinton och mellanöstern rådgivaren George Mitchell.

Tuff uppgift

Det blir en tuff uppgift, men Benjamin Netanyahu och Mahmud Abbas har båda uttryckt att de är trötta på våldet och att de längtar efter fred.

Problemet är bara att önskemålen krockar.

Mahmud Abbas kräver att Israel ska frige alla palestinska fångar och att Netanyahu ska stoppa bosättningarna i de delar av Israel som palestinierna vill införliva i en palestinsk stat.

Benjamin Netanyahu är försiktigt positiv till en palestinsk stat men säger att han inte tänker lämna bort sitt land till "terrorister på det sätt som skett i Gaza och Libanon", skriver AP.

Samtalen riskerar att spricka

En annan omständighet som riskerar att ödelägga fredssamtalen är att avtalet om det tillfälliga stoppet av bosättningar upphör den 26 september i år.

Benjamin Netanyahu har hittills inte visat något tecken på att förlänga förbudet, snarare tvärtom.

Som svar på detta har Mahmud Abbas slagit fast att han avbryter fredsförhandlingarna om inte förbudet förlängs.

Hamas protesterar

Förhandlingarna skuggas dessutom av raketattacker mot israeliska bosättare som tog fyra personers liv i veckan. Organisationen Hamas har tagit på sig dådet.

Hamas låter hälsa att de minsann inte givit Mahmud Abbas mandat att fredsförhandla med Israel.

– Inga överenskommelser mellan parterna gäller därför oss och folket i Gaza, säger Hamas talesman Sami Abu Zuhri.

USA:s främsta mål med dagens förhandlingar är att få till ett andra samtal med parterna i slutet av september. Det slutgiltiga målet är att få till ett fredsavtal inom ett år, skriver AP.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert: