Inget får hota deras enighet

avAnette Holmqvist, Eva Buskas

De rödgröna skjuter upp knäckfrågor för att undvika splittring

Foto: urban andersson
kamp in i det sista Maria Wetterstrand, Mona Sahlin och Lars Ohly under de rödgrönas tågturné inför valet. På tisdag väntas de presentera hela sitt gemensamma valmanifest. Förhandlingarna om flera frågor har kärvat – något som Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet gör allt för att dölja

Nu lägger de rödgröna sista handen vid valmanifestet.

Ingenting får hota enigheten före valet.

Därför skjuts flera viktiga knäckfrågor på framtiden.

De rödgröna kommer att presentera en rad nyheter fram till tisdag, då de enligt uppgifter till Aftonbladet presenterar hela valmanifestet.

Till dess gör partiledarna allt för att verka eniga.

Krävde svensk reträtt

Vid en blixtinkallad presskonferens i går morse slog de rödgröna fast att de har enats om en strategi för de svenska trupperna i Afghanistan. Det har varit en av de stora stridsfrågorna

i det rödgröna samarbetet.

Vänsterpartiet har bland annat krävt en omedelbar reträtt av de svenska soldaterna. Gårdagens besked var betydligt mildare: först 2013 ska de svenska trupperna vara helt tillbakadragna.

– Det visar tydligt att det inte är jag som dikterat den här uppgörelsen, sa Lars Ohly (V).

Medan Mona Sahlin (S) fyllde i:

– Det är jag.

Förhandlingen kärvar

Att snabbt få ut beskedet om att man enats var nödvändigt för de rödgröna.

– Vi behövde bli av med Afghanistanfrågan. Den hotade att skymma det vi verkligen vill säga, säger en person med insyn i arbetet.

För Sahlin var det dessutom viktigt att markera att det är hon som haft kommandot i diskussionerna, eftersom det ofta har utmålats som att hon har varit i händerna på Lars Ohly i utrikesfrågorna.

I förhandlingarna om valmanifestet har några frågor kärvat betänkligt – i vissa fall så mycket att man har valt att inte lösa dem alls före valet.

– Det finns några frågor som man har skjutit på framtiden, säger en person i den innersta kretsen.

”Fördel att vara sist”

Sjukförsäkringen är ett exempel. Inget klart besked ges före valet, i stället har den viktiga frågan lagts i en utredning på andra sidan valdagen.

Men att de rödgrönas valmanifest har dröjt beror inte bara på att det har varit tufft i förhandlingarna. Regeringen väntade in i det längsta med att lägga fram sitt manifest, som presenterades först i torsdags.

Därmed hade de rödgröna inte en chans att få fram sitt valmanifest före Mona Sahlins viktiga utfrågning i SVT samma kväll.

– Samtidigt är det en oerhörd fördel att vara sist. Man har hela analysen klar för sig och man kan göra sin sista handpåläggning och prioritering. Och en valrörelse är lång. Nu har vi torrt krut i valrörelsen, säger en centralt placerad S-källa.

ARTIKELN HANDLAR OM

Valet 2010