6,5 års fängelse för Göran Lindberg

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-07-30

"Det är ett tungt besked att dömas mot sitt nekande"

Den förre polischefen Göran Lindberg i tingsrätten.

Södertörns tingsrätt dömer förre länspolismästaren Göran Lindberg till sex år och sex månaders fängelse för grov våldtäkt och flera sexbrott.

Göran Lindberg fick i dag ta emot domen på häktet av sin advokat Karl Harling.

Domen kom som en besvikelse för den förre polischefen.

– Det var ett tungt besked att han blivit dömd mot sitt nekande, säger Harling.

Göran Lindberg under sin tid som ansedd polis.

Södertörns tingsrätt dömde i dag Lindberg för misshandel, våldtäkt, grov våldtäkt, köp av sexuell tjänst, försök till köp av sexuell tjänst, medhjälp till köp av sexuell tjänst, medhjälp till försök till köp av sexuell tjänst och koppleri.

Göran Lindberg fälls på 17 punkter av de totalt 23 han åtalades för. Han ska betala 300 000 kronor i skadestånd till offren.

Däremot frias han för förberedelse till grov våldtäkt mot barn.

Utöver fängelsestraffet och skadeståndet döms han att betala 700 000 kronor till staten för offrens ombud.

Göran Lindberg döms bland annat för grov våldtäkt på en 17-årig flicka i på en konferensanläggning utanför Stockholm, januari 2007. Brottet ses som grovt eftersom flickan utsattes för "grovt sadistiskt våld som medfört fysiska skador".

Lindberg inte trovärdig

Tingsrätten bedömer att flickans version är trovärdig, till skillnad från Lindbergs som anses vara en efterkonstruktion av vad som har hänt.

Flickan bodde under den här perioden på ett behandlingshem och hade sociala problem. Lindberg visste alltså att hon själv inte kunde välja var hon skulle bo, och han måste då också ha förstått att hon var under 18 år, anser tingsrätten. Det är ett av skälen till att våldtäkten bedöms som grov.

Straffvärdet för våldtäkten är 4,5 års fängelse. Det är också utifrån den som hela straffet ska grundas, enligt tingsrätten.

Sex års fängelse

Han åtalades på 23 åtalspunkter för bland annat grov våldtäkt, förberedelse till grov våldtäkt mot barn, tio fall av koppleri och flera sexköp. Sex av åtalspunkterna ogillas: tre fall av koppleri, förberedelse till grov våldtäkt mot barn, köp av sexuell tjänst och ett fall av våldtäkt.

Totalt döms han till sex års och sex månaders fängelse. Åklagaren hade yrkat på åtta års fängelse.

Göran Lindberg har erkänt att han har köpt sex, men nekar till våldtäkt. Han ska stanna kvar i häkte till dess domen vinner laga kraft.

Lindberg anser själv att han blivit dömd mot sitt nekande.

– Vi har inte beslutat än om vi ska överklaga, säger Lindbergs advokat, Karl Harling.

Greps på mack

Den förre polischefen Göran Lindberg, 64, greps på en mack i Falun den 25 januari i år. Då var han på väg att möta en 14- årig flicka på ett hotell för att ha sex med henne. Tingsrätten friar honom från misstankarna gällande att ha planerat en grov våldtäkt på barn med motiveringen att Lindberg inte behöver ha känt till att flickan var under 15 år. Hon uppgav själv i deras telefonsamtal att hon var runt 18 år.

Det går heller inte att styrka att han planerade att göra något mot hennes vilja.

Tingsrätten finner inget skäl att beakta Lindbergs ålder som ett skäl att mildra straffet.

Största polisskandalen i Sverige

Gripandet slog ned som en bomb och är den största skandalen hittills inom den svenska polisen.

Avslöjandet att Göran Lindberg var en sexbrottsling väckte extra stor bestörtning eftersom han varit en av landets mest kända och höga polischefer och dessutom profilerat sig som en flitig föreläsare i etik och moral.

Han talade innerligt om jämställdhet, respekt och mot sexuella trakasserier och mobbning.

Lindberg har själv sagt i förhören att han började köpa sex för att det "gav lite spänning i tillvaron". Trots att han visste att det var olagligt fortsatte han. Flera av offren har berättat hur han kallat dem för nedlåtande ord. I förhören erkänner han att han ofta säger "slyna", men att det inte är något negativt.